Ingyen öntözés, meghosszabbított árstop – összefoglalónk a Kormányinfóról

Rosszul időzítették az amerikaiak a mostani plakátkampányt – mondta el a mai kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy idén az állam átvállalja a mezőgazdasági öntözés költségeit, valamint, hogy az élelmiszerárstopokat újabb két hónapra, június 30-ig hosszabbította meg a kormány.

Harangozó Éva, Ternovácz Áron
2023. 04. 20. 13:48
GULYÁS Gergely
Budapest, 2023. április 6. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. április 6-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány tegnapi ülését is a háborús helyzet értékelésével kezdte. Mindkét oldalon egyre több fegyver kerül a frontra, ami azt vetíti előre, hogy a háború beláthatatlan ideig is elhúzódhat, de már most több százezren meghaltak a konfliktusban – jelentette ki a mai kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Uránfegyverek a fronton

Mint mondta, az is tudható, hogy néhány nyugati ország urán tartalmú fegyvereket szállít, Oroszország pedig atomtölteteket tesztel. 

Kiemelte: a gazdasági segítségnyújtásban eddig is részt vettünk, de a fegyverszállítással kapcsolatos álláspontunk nem változott. A magyar kormány szerint az egyik legfontosabb cél, hogy a NATO ne keveredjen bele a háborúba, mert az világháborút jelentene, ami pedig atomháború lenne. 

A tárcavezető rögzítette: a kormány a béke párján áll továbbra is. Mint hangsúlyozta: 

amíg háború van, szankciók vannak és infláció. 

Hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra sem mondott le arról, hogy egy számjegyűnek kell lennie év végéig az inflációnak Magyarországon. 

A háborúra vonatkozó kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely kifejtette, hogy mi magyarok a történelmi tapasztalataink alapján is tudjuk, hogy egy háború lezárásakor nem törvényszerű, hogy a határokat a frontvonalak helyén jelölik ki, azért kell minél előbb tűzszünet, hogy tárgyalóasztal mellett lehessen eldönteni ezeket a kérdéseket. Szerinte a másik álláspont, hogy a háború addig tartson, ameddig pontosan azok a határok lesznek, amik a háború előtt voltak. Hozzátette: aki utóbbi mellett áll ki, az abban érdekelt, hogy a háború még évekig tartson.

Ingyenes lesz az öntözés

A kormány a tegnapi ülésén tárgyalt mezőgazdasági kérdéseket is. Az időjárás – szemben a tavalyi évvel – idén kegyes volt a gazdákhoz – mondta a tárcavezető. Mint tájékoztatott, 

a mezőgazdasági öntözés 2023-ban ingyenes lesz, ennek a költségeit a kormány átvállalja a gazdálkodóktól. 

Ez a miniszter tájékoztatása szerint közel tízmilliárd forintba kerül majd az államnak. 

A kormány tárgyalt az ukrán gabona kérdéséről is. Gulyás Gergely elmondta, először arról volt szó, hogy az afrikai országok megsegítéséhez kell a gabona, ahol az éhezés kockázata is fennáll, ha ezek a termények nem jutnak el a célországokba. Ezzel szemben ma azt látjuk, hogy a beömlő ukrán gabona a magyar agráriumot tenné tönkre – jelentette ki Gulyás. 

– Az importtilalom 25 termékre terjed ki. Magyarországon keresztül lehet szállítani, Magyarországra nem. Ezért az illetékes hatóságok a tranzitszállítmányokat zárral látják el a határon. Elektromos eszközökkel és járőrök segítségével nyomon követik – tájékoztatott a miniszter.  

– Szívesen segítünk Ukrajnának, de azt világosan kell látni, hogy a magyar mezőgazdaságot ez nem teheti tönkre – szögezte le Gulyás. 

– A mikrovállalkozások esetén az átlagfogyasztásig eddig is kedvezményes tarifát érvényesítettünk, azonban efelett 165 forint/kilowattot fizettek. Ezt a lakossági piaci árra vonatkozó 70 forint/kilowattra csökkentjük. A kormány a rezsicsökkentés politikáját fenntartja, ez közel 1500 milliárd forintba kerül az idei évben – mondta el az energiaárakkal kapcsolatosan a miniszter. 

Meghosszabbították az élelmiszerárstopokat

Gulyás Gergely bejelentette, hogy 

június 30-ig meghosszabbították az élelmiszerárstopokat. 

A miniszter hangsúlyozta: nyáron valószínűleg nagymértékben csökken az infláció, de marad az a gyakorlat az árstopok tekintetében, hogy két héttel a lejárat előtt elemzik a helyzetet, és döntenek a hosszabbításról. Kérdésre válaszolva elmondta: a kormány asztalán benzinárstop-előterjesztés egyelőre nincsen, de kizárni semmit nem lehet.

A Kormányinfón a kormányszóvivő kifejtette, hogy milyen intézkedésekkel segítené az olcsóbb bevásárlást az árstopokon túl. 

Szentkirályi Alexandra úgy fogalmazott: az infláció elszabadulására adott válaszaink működnek.

Kiemelte, hogy az árstopok bevezetése óta több mint hatezer üzletet ellenőrzött a hatóság, hogy betartják-e a vonatkozó előírásokat. Mint mondta, nem tűrik a trükközést, és nyerészkedni sem lehet. 

A kormányszóvívó elmondta, hogy a kormány új eszköz bevezetéséről döntött: 

akciók meghirdetésére készteti az üzleteket, húsz kategóriában. Az akció nem vonatkozhat árstopos termékekre és a jelentős árbevételekkel számoló élelmiszerláncoknak kell meghirdetniük őket.

Brüsszeli korrupció, amerikai plakátkampány

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, Brüsszel hónapok óta korrupciós ügyektől hangos. Szerinte a cél az, hogy ezeket az ügyeket kivizsgálják. A tárcavezető kifejtette, hogy az amerikai nagykövetség plakátkampányát a magyar kormány is támogatná, ha nem késtek volna vele több évtizedet. 

– Rossz az időzítés. Mi támogatnánk ezt a plakátkampányt, csupán 65 évet késett az amerikai nagykövetség – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A miniszter a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: az ENSZ javaslatát betegesnek tartja a kormány, és a javaslat nem befolyásolja a gyermekvédelmi törvény szigorítását. Gyöngyösi Márton széderesten való részvételéről azt mondta: ha az amerikai nagykövet a jobbikos politikus zsidólistázási ambícióihoz akart hozzájárulni, akkor ez egy komoly hozzájárulás. 

Gulyás Gergely kiemelte: az uniós forrásokról való tárgyalások folyamatosak a kohéziós pénzek és a helyreállítási alapok tekintetében. A miniszter hangsúlyozta, a magyar kormány a bécsi egyezmény alapján tekint minden diplomatára, és azt szeretnék, ha David Pressman is így gondolkodna. 

Rosszul gazdálkodik Budapest

Budapest helyzetével kapcsolatban a miniszter kiemelte: a szolidaritási adó nem a kormányé, hanem a szegényebb településeké. A kormány ebből egyetlenegy fillért sem lát. Szerinte a Tarlós István által megtakarított pénzt a főváros elköltötte. Úgy látja, nem helyes, ha egy önkormányzat nem fizet adót. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a főváros 2023-as költségvetési rendelete szerint az iparűzésiadó-bevétele több mint 76 milliárd forinttal növekszik. 

A főpolgármester csőddel való fenyegetése az újraválasztásával kapcsolatos kampányhoz tartozik

– vélekedett Gulyás Gergely.

 

Borítókép: Gulyás Gergely Kormányinfót tart (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.