Ezekkel a termékekkel trükköztek a boltok a leggyakrabban

A kormány fokozottan figyeli, hogy az élelmiszerüzletek kijátsszák-e az árstopokat. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő úgy nyilatkozott lapunknak, hogy idén már előfordult, hogy egy bolt az ellenőrzések dacára ugyanazt a szabálytalanságot követte el másodszorra is. „Ha valaki egyszer már kapott bírságot, akkor sem mentesülhet a jogkövetés kötelezettsége alól” – szögezte le. A vizsgálatok alapján a tejjel, a kristálycukorral és a liszttel trükköztek az üzletek a legtöbb alkalommal.

2023. 04. 15. 17:09
SZENTKIRÁLYI Alexandra
Budapest, 2022. szeptember 29. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 29-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januárban a kormány alaposan felpörgette az élelmiszerboltok ellenőrzését, amelynek célja az árstopokra vonatkozó törvények betartatása volt. – Idén egy üzlet esetében fordult elő, hogy kétszer is kapott bírságot, ugyanakkor folyamatosan törekszünk az ismétlődő ellenőrzésekre – szögezte le Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő lapunknak megküldött válaszában, miután kérdésekkel fordultunk hozzá a legutóbbi razziával kapcsolatban. Hozzátette: „Ha valaki egyszer már kapott bírságot, akkor sem mentesülhet a jogkövetés kötelezettsége alól, mert folyamatos ellenőrzésekre, ha szükséges, ismétlődő bírságokra számíthat.” 

Ismert, hogy a kabinet 2021 őszén számos alapvető termékre hatósági árat szabott ki, így a búzafinomliszt, a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég és az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntej árát befagyasztották a 2021. október 15-i szinten. Később a tyúktojás és az étkezési burgonya árát is maximálták a 2022. szeptember 30-i szinten. 

A hatósági árak kijátszására a boltok a legtöbb esetben úgy tettek kísérletet, hogy az eladótérben levő termékkészletet nem töltötték fel újra, miután az az adott napon elfogyott. 

Eközben a bolt raktáraiban jelentős mennyiségű árstopos termék volt felhalmozva. Ezen tisztességtelen gyakorlat következtében a vásárlók számos helyen áruhiánnyal találkoztak. Szerkesztőségünk erről több jelzést is kapott, például több olvasónk arra panaszkodott, hogy számos, Debrecen környéki boltban rendszeresen üresek voltak a hatósági áras termékek számára fenntartott polcok. 

Kérdésünkre, hogy volt-e olyan település vagy régió, ahol kiemelten sok szabálysértést regisztráltak, a kormányszóvivő elmondta: akadtak eltérések, de ahogy az ellenőrzések, úgy a szabálysértések is az ország minden részében tapasztalhatók voltak. 

Szentkirályi Alexandra kiemelte, hogy „az élelmiszerárstop szabályainak fennmaradásáig a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi az üzleteket az árstopos termékekre vonatkozó rendelkezésekkel kapcsolatban. A vizsgálatok országszerte, napi szinten történnek.” A kormányszóvivő elmondta, hogy a hatósági ár a fogyasztókat védi a szankciós infláció negatív hatásaitól, ezért minden ezzel kapcsolatos visszaélés elfogadhatatlan, így ezt a jövőben sem tolerálják.  

– Mindent el fogunk követni, hogy a kereskedők ne most kössék meg az év legjobb üzleteit a vásárlók kárára. Mindent megteszünk azért, hogy a szabályokat mindenki betartsa, és a magyar emberek az árstopnak megfelelő áron jussanak bizonyos élelmiszerekhez – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra. 

A kormányszóvivő kérdésünkre elmondta, hogy a leggyakrabban a kristálycukor, a 2,8 százalékos UHT tej és a liszt nem megfelelő készletével találkoznak a kormányhivatalok munkatársai egy-egy ellenőrzés során. – Sokszor annak ellenére nincsenek ezek a termékek kihelyezve a polcokra, hogy az üzlet raktárában rendelkezésre állnak – összegezte a tapasztalatokat. 

Szentkirályi Alexandra a legutóbbi Kormányinfón számolt be az év eleji árstoprazzia eredményeiről, amely január 23-a és 29-e között zajlott. Ekkor a normál menetrendhez képest kétszer annyi, összesen 468 üzletet vizsgáltak át a fogyasztóvédelemben dolgozó ellenőrök. Végül 179 ügyben 430 jogsértést állapítottak meg, a bírságok összesített összege meghaladta a 333 millió forintot. A kormányszóvivő kiemelte: az ellenőrzések a rendkívüli razzia előtt és azóta is folytatódtak, számos jogsértés kapcsán még folyamatban van a hatóságok eljárása.  

A visszaélések megelőzése érdekében egy online árfigyelő rendszer is elindul a Gazdasági Versenyhivatal javaslatára. Itt az indokolatlanul magas árú termékeket tudják majd kiszúrni a vásárlók. 

Az árstopok kérdésére Orbán Viktor kormányfő is kitért pénteki, a Kossuth rádiónak adott interjújában. A miniszterelnök kijelentette: a hatósági árak egyelőre velünk maradnak, mivel az infláció letörésének folyamata nem ért a végére. Kiemelte: sok üzletben érzékelhető árcsökkenés, ám az még csak kevés csoportra terjed ki. – Biztató ez a néhány százalékos inflációcsökkenés, ám ez még kevés – vélekedett Orbán Viktor

Borítókép: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő  (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.