II. János Pál korábbi testőre a pápalátogatásról: Csak egyszer kellett közbeavatkozni

A pápa közelébe csak olyan ember juthat, akit előtte alaposan ellenőriztek, így például a kerekesszékeket is átvizsgálják.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2023. 04. 26. 18:46
Pope Francis General Weekly Audience
Pope Francis attends his weekly general audience in St. Peter's Square at The Vatican, Wednesday, April 26, 2023. (Photo by Massimo Valicchia/NurPhoto) (Photo by Massimo Valicchia / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar testőrök védik Ferenc pápát a pénteken kezdődő látogatása során, de a civil ruhás lövészek és a svájci gárda tagjai is ott lesznek a következő védelmi gyűrűkben – írja a Mandiner. A cikk írója, Sal Endre, Dr. Podoski Gábor biztonsági szakértővel beszélgetett, aki II. János Pál pápa magyarországi látogatásai idején a szentatya egyik testőre volt.

Podoski Gábor többek között Kádár Jánost és Antall Józsefet is védte kormányőrként, de Szent II. János Pál két magyarországi látogatásakor az egyházfő védelmét is ellátta. Életre szóló élménnyel gazdagodott. Az 1991-es látogatás során ugyanis II. János Pál pápa fülébe jutott, hogy Podoski házasság előtt áll, így magához hívatta, megáldotta és két rózsafüzért nyújtott át neki – írja a Mandiner. 

Harminckét év elteltével a korábbi kormányőr azt is elárulta, hogy

fokozniuk kellett a szentatya védelmét, ugyanis konkrét fenyegetés híre jutott el a hatóságokhoz.

A pápa látogatása során csak egyszer kellett a közbelépnie a testőrségnek. Egy nagydarab férfi ugyanis az egyik nyilvános rendezvényen megpróbálta átölelni a szentatyát, szinte ráomlott, akkor gyorsan reagált a testőrség, de mivel mindenki a pápát figyelte, a környezetnek fel sem tűnt, hogy blokkolták a férfit – írja a szerző. 

A biztonsági szakértő azt is elmondta, hogy 

II. János Pál pápa 1991-es és 1996-os látogatása idején a testőrök az úgynevezett gyémánt- és rombuszalakzatban helyezkedtek el, s valószínűleg Ferenc pápa látogatása kapcsán sem lesz ez másképp. Az ő feladatuk, hogy veszély esetén az életük kockáztatása árán is a testükkel védjék a kiemelten védett személyt.

A közvetlen testőrség tagjainak nem szabad fegyverhez nyúlniuk támadás esetén, arra ott vannak a következő védelmi gyűrűben elhelyezkedő, szintén civil ruhás lövészek, akik semlegesíthetik az esetleges merénylőt. A pénteken kezdődő látogatás során a nyilvános rendezvényeken a civil ruhás svájci gárdisták alkotják majd a távolabbi védelmi gyűrűt és azonnal jelzést adnak, ha valami szokatlant észlelnek. A pápamobilt valószínűleg egy vatikáni sofőr vezeti majd (természetesen ő is testőr), de mellette már egy magyar testőr fog ülni.

Podoski Gábor megerősítette azt is, hogy 

ma már olyan speciális kamerákkal figyelik a kiemelt tömegrendezvények látogatóit, amely a mesterséges intelligencia segítségével, a személy mozgásából meg tudja állapítani, hogy veszélyt jelent e az illető. 

Ferenc pápa a látogatás során valószínűleg kezet fog az hívekkel, ám a szakértő szerint ez spontán nem következhet be. A közelébe csak olyan ember juthat, akit előtte alaposan ellenőriztek, így például a kerekesszékeket is átvizsgálják, mert abban elrejthető lövésre alkalmas eszköz és ezért nem szabad például a Kossuth tér lezárt részére – ahol Ferenc pápa beszél – kerékpárt és rollert vinni.

Podoski Gábor egyébként részletesen tanulmányozta a II. János Pál pápa elleni 1983-as merényletet, amikor is a bérgyilkos Ali Agca a Szent Péter téren sebesítette meg pisztolyával az akkor még nyitott pápamobilon utazó egyházfőt. Podoski szerint nagyon komoly hibák vezettek ahhoz, hogy megtörténjen a merénylet.

Egyszerűen kizárt, hogy a lezárt területre valaki bejusson olyan fémtárggyal, amely lövésre alkalmas.

Ez volt az első súlyos hiba. Majd hozzátette, a testőröknek olyan alakzatban kell helyezkedniük, hogy minden égtáj felé legyen ember, akinek szigorúan egy bizonyos sávot kell figyelnie, és az ott látott jelenségeket kell villámgyorsan elemeznie. Ezen a ponton is hibáztak a merényletnél. „Felesleges vagy túlzott biztonsági intézkedések nem léteznek a személyi védelemnél. Ez így lesz Ferenc pápa látogatásánál is” – összegzett a szakértő.    

Borítókép: Ferenc pápa (Fotó: Massimo Valicchia/NurPhoto/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.