Saját lányát ölte meg az egyetlen tényleges életfogytiglanos nő

A legkegyetlenebb gyilkosokat ítélik tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre hazánkban. Napjainkig 450 embert ítéltek életfogytiglanra, közülük 72-t ténylegesre. Utóbbiak között egyetlen nő van: Á. Anikó 2015-ben 107 késszúrással meggyilkolta saját nyolcéves kislányát, Laurát egy tatai panzióban. A asszony nem fellebbezett az ítélet ellen.

2023. 04. 05. 4:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze egyetlen olyan elítéltet tartanak fogva a magyar büntetés-végrehajtási intézetekben, akit nőként tényleges életfogytiglani fegyházra ítéltek. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság kommunikációs főosztálya kérdésünkre tudatta: 

összesen 450 fő tölti jelenleg életfogytiglani szabadságvesztés büntetését a hazai börtönökben, melyből 427 férfi, 23 pedig nő. Az ebből tényleges életfogytiglani szabadságvesztést töltők száma 72 fő, melyből 71 férfi és 1 nő.

A tényleges életfogytiglani szabadságvesztés a magyar büntetőjog legsúlyosabb büntetése. Legfőbb jellemzője, hogy – az életfogytiglani szabadságvesztéssel ellentétben – az ítélet kizárja annak lehetőségét, hogy negyven évnél korábban megvizsgálják a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét. Korábban egyáltalán nem volt lehetőség a vizsgálatra, de az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése miatt 2014-ben változtattak a szabályokon, és így negyven év után automatikusan meg kell vizsgálni az elítélt szabadságra bocsátásának lehetőségét. Az idő rövidsége miatt még nem volt példa rá, hogy alkalmazzák a megváltoztatott szabályt.

A bírói gyakorlat szerint tényleges életfogytiglani szabadságvesztést általában többszörös gyilkosokra vagy különös kegyetlenségből, aljas indokból, kiskorú sérelmére elkövetett emberölés elkövetőjére szabnak ki. Ez így történt valamennyi esetben. 

A gyermekét meggyilkoló Á. Anikót megbilincselik. Forrás: Police.hu

Az egyetlen nő, az idén ötvenéves tatabányai Á. Anikó 2015-ben a tatai Öreg-tó partján lévő egyik panzióban 107 késszúrással gyilkolta meg saját kislányát. 

Az első fokon kiszabott büntetést előbb megfellebbezte, majd összetépte azt: szenvedni akar azért, amit tett. A gyilkosságtól számított negyven év múlva, 2055-ben 87 éves lesz, ha megéli. Elenyésző az esély arra, hogy szabadlábra kerüljön valaha is.

Sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy ugyanúgy a börtöntemetőben végzi, mint az eddig tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt másik nő, a szintén kegyetlen, aljas indokból elkövetett Szita Bence-gyilkosság egyik elkövetője, Polcz Erika, aki 2017-ben a börtönben hunyt el.

Visszatérve Á. Anikóra, ő kamaszkorától súlyos alkohol- és drogproblémákkal küzdött. A bírónak azt állította, hogy a gyilkosságból semmire sem emlékszik, annyira kiütötte magát a marékszámra beszedett nyugtatóval és pezsgővel, vodkával. 

A vallomását azzal kezdte: „szeretném kérni a halálbüntetésemet”, és később elsírta magát.

A tragédiát megelőzően az asszony 2012-ben egy alkalommal azzal fenyegette meg az apát, hogy rendeljen szép fehér koporsót, mert megöli önmagát és Laurát is. Akkor eljárás indult ellene kiskorú veszélyeztetése miatt, de azt idővel megszüntették.

A tragikus hétvégén, 2015-ben a húsvéti szünetre kapta meg láthatásra nyolcéves kislányát, Laurát, akit már hosszabb ideje a gyerek édesapja és annak új párja nevelt. Tatán vett ki egy szobát, az Öreg-tó partján, egy panzióban. A nő több liter pezsgőt ivott meg, nyugtatókat szedett rá, majd felidegesítette magát azon, hogy gyermeke az apja új partnerét nevezi anyunak. 

Ezután mészárolta le a szállodai szobában a kislányát, majd betakarta a testét. Még néhány napig együtt lakott a halottal, majd feladta magát a rendőrségen. A panzióban egy hétig helyszíneltek a rendőrök, hogy pontosan tudják bizonyítani a történteket, bár az asszony beismerő vallomást tett, amit aztán a bíróságon sem vont vissza. 

A panziót azóta teljesen átépítették, ám az előtte lévő parkban időnként valaki lerak egy-egy szál tulipánt, ami állítólag a kislány kedvenc virágja volt.

A férfi tényleges életfogytiglanisok közül hármat embercsempészet és minősített emberölés miatt ítéltek a legsúlyosabb büntetésre. A parndorfi halálkamion ügyében – amelyben 71 migráns megfulladt – az embercsempész banda vezetőjét, az afgán Lahoo Samsooryamalt, a szervező bolgár Metodi Georgijevet és a halálos csapdává vált hűtőkamion vezetőjét, a bolgár Ivajlo Sztojanovot ítélték tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre. Ugyancsak tényleges életfogytiglani szabadságvesztést töltenek jelenleg is a romák sorozatgyilkosai, Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt, valamint a szír Hasszán Farhud, aki 2015-ben az ISIS egyik kivégzőosztagát vezetve követett el emberiesség elleni bűncselekményeket Szíriában.

Megrázó búcsúlevél

A gyermekét meggyilkoló Á. Anikó búcsúlevelet hagyott a szörnyű tett után a helyszínen a rendőrségnek. A Zsaru Magazin szerint ebben tíz oldalon keresztül az apát hibáztatja.

„Rajtam akart bosszút állni, mert nem bírta elviselni, hogy a kislány boldog velünk. Amikor a gyógyszertárban elkapták, azt kérte a rendőröktől, hogy hadd köszönjön el a kislánytól. Azt hittem, meg akarja nyugtatni a lányt, vagy megpuszilni és elköszönni tőle, de nem! Odahajolt és annyit súgott neki: »Apádat és a Babit (a nevelőanya – a szerk.) utáld! Én szültelek, csak engem szeress!«” 

Borítókép: Bilincsben viszik a gyerekgyilkos Á. Anikót (Forrás: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.