Alig tudtunk megszabadulni tőlük – varjútámadástól féltik gyermekeiket az édesanyák a fővárosi játszótéren

Így védekezzen, ha kellemetlen találkozóra kényszerül velük.

Magyar Nemzet
Forrás: Metropol2023. 05. 15. 12:36
Close,Up,Of,A,Carrion,Crow,Eating,On,The,Ground, varjú, shutterstock, illusztráció
2022699179 Fotó: Giedriius
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindig megnő a varjútámadások száma a tavaszi időszakban, újabban pedig a játszóterek közelében is veszélyt jelenthetnek a madarak. Pontosan ezért érdemes körültekintően viselkedni, ha madárfészkek lehetnek a közelünkben, ugyanis a varjak költési szezonban – hogy a fiókáikat védjék – agresszívak lehetnek – hívta fel a figyelmet a Metropol

A lap beszámolt róla, hogy egyre több kerületben megjelentek a varjak, információik szerint már Újpesten és Újhegyen is történtek varjútámadások. Megjegyzi, hogy feltehetően egy játszótéren, Kőbányán a legnagyobb az esély egy kellemetlen találkozóra a varjakkal.

„A Gőzmozdony utcai játszótérnél egy dolmányosvarjú-fióka a földön ugrál ide-oda, nem tud még repülni, a szülők védik. Több embert is megtámadtak, többek között engem is. Egyikük hátulról nekirepült a tarkómnak. Egy idősebb hölgyre háromszor is rátámadtak” – idézték egy nő szavait, aki a történteket egy közösségimédia-oldalon is megosztotta.
Valaki más azt részletezte, hogy a X. kerületben már többször találkozott varjakkal. A legutóbbi ilyen eset pár napja volt, amikor megtámadta egy varjú. 

A madár szárnyainak ütései a tarkóját érték, szörnyen megrémült.

„Menekültünk, de folyamatosan jöttek utánunk, alig tudtunk megszabadulni tőlük” – ecsetelte Andrea, aki azt is hozzátette, hogy júniusig megpróbál más útvonalat választani. 

Korábban a Magyar Nemzet is közreadta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményét, amelyben arról tájékoztatnak, hogy miképpen érdemes védekezni egy-egy kellemetlen helyzetben. 

„Támadó madarak esetében is hasonlóan kell eljárni, mint a támadó kutyáknál: nem szabad elfutni, hanem szembe kell fordulni az állattal, és kitárt karokkal érzékeltetni a méretbeli különbséget, valamint érdemes hangosan rá is kiáltani. Rámenősebb madarak esetén védekezésre lehet használni kézben lévő könnyű táskát vagy szatyrot, kabátot”.

Beszámoltunk arról is, a lakosok úgy érzékelik, hogy vetési varjak lepték el a Balaton-parti Ábrahámhegyet. A településen évek óta hiábavaló küzdelmet folytatnak a községben az ártalmatlan és védelem alatt álló madarak ellen, és bár a városokban a varjak jelenlétét zavarónak érzik a lakosok, az egyedszám a tizedére esett vissza az elmúlt évtizedekben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.