Emlékként megtartja a TEK a Hableány egy darabját + videó

Megerősítették a Magyar Nemzetnek, hogy a TEK igényt tart a négy éve Dunába veszett Hableány sétahajó roncsának egy darabjára, amit emlékként fognak kezelni. A roncsot a Terrorelhárítási Központ irányításával emelték ki a hullámsírból a katasztrófa után egy hónappal.

2023. 05. 31. 10:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy évvel a Dunán történt legnagyobb magyar hajókatasztrófa után a Pesti Központi Kerületi Bíróság kiadta a tulajdonosnak a Hableány sétahajó roncsát. Már nincs szükség a bizonyítási eljáráshoz a roncsra, a Panoráma Deck Kft. így feldarabolja azt. 

Mint azt megtudtuk, a Terrorelhárítási Központ (TEK) igényt tart a hajóroncs egy darabjára.

A hajóroncs darabját emlékként fogják kezelni, aminek a formája még nem dőlt el.

A Hableány oldalán, alul látható, ahova belerohant a Viking Sigyn. Forrás: Szellemvárosok.blog.hu

Emlékezetes, a 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd pesti hídfőjénél a svájci zászló alatt hajózó Viking Sigyn szállodahajó utolérte a hegymenetben haladó Hableányt, hátulról elgázolta, maga alá gyűrte, majd hullámsírba küldte. A Hableány hét másodperc alatt elsüllyedt. 

A középfedélzetén 25 dél-koreai turista és a két fős magyar személyzet odaveszett, egy dél-koreai középkorú nő nyomtalanul eltűnt. A felső fedélzeten lévő hét dél-koreai turista a Dunába esett, őket sikerült kimenteni az árból.

A Hableányt egy hónapos megfeszített, korántsem veszélytelen munkával a TEK irányításával emelték ki a Duna mélyéről. A roncsot a rendőrség bizonyítékként lefoglalta, előbb a csepeli kikötőbe, majd a hajógyári szigetre szállították. Itt kezdték meg a feldarabolását. Úgy tudjuk, a Panoráma Deck Kft. is megtart emlékként egy roncsdarabot.

A Hajógyári szigeten tárolt roncsot 2021. május 29-én a Szellemvárosok.blog.hu írója tüzetesen megszemlélhette, amiről videófelvételt is készített, ezt cikkünk végén megtekinthetik olvasóink.

A videó egyik hozzászólója (@oamost) hátborzongatóan idézi fel, hogy mi is történhetett a tragédia idején. „Vidáman nézed a város fényeit a sétahajóból egy ártalmatlannak tűnő estén, hallod a többi turista zsibongását. Valahogy varázslatos az egész. Majd egy pillanat töredéke alatt érzékelsz valami hirtelen jött nagy ütést, amire megdörren az egész hajótest, de nem tudod, hogy mi okozta. A kellemes érzést hirtelen a sajgó aggodalom és ijedelem váltja fel, egyre erősebben. Ebben a pillanatban az események gyorsabban telnek, mint ahogyan azt felfognád, és már borul is a hajó. Nem akarod elhinni, hogy ez itt és most megtörténik. Olyan az egész, mint egy rémálom. Kezded felfogni, hogy mi fog történni, viszont mire felfogod, már ömlik is befelé a víz, bestiális mennyiségben. Nincs levegőd, elsötétül minden, és olyan hideg lesz hirtelen, mint amilyen hideget még nem éreztél soha. Majd bevillan az ijesztő, kérlelhetetlen és szörnyű tény: itt és most meg fogsz halni, nincs menekvés, nem tudsz ellene mit tenni. Nyugodjanak békében az áldozatok.”

Borítókép: A Hableány roncsa a Hajógyári szigeten (Forrás: Szellemvárosok.blog.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.