Ítélet előtt a VV Fanni-ügy: életfogytiglani, öt év vagy új eljárás jöhet

Még az is előfordulhat szerdán, hogy a táblabíróság megsemmisíti az első fokú ítéletet és új eljárásra utasítja a Fővárosi Törvényszéket a VV Fanni meggyilkolásával vádolt Brodmann László perében. Esetleg jóváhagyják az első fokú, életfogytiglani fegyházbüntetést azzal, hogy 25 év letöltése után szabadulhat csak feltételesen az elítélt.

2023. 05. 16. 20:01
null
20220713 budapest birosag vv fanni gyilkosanak pere itelet hirdetes SENKI SEM JARULT HOZZA havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt év után akár jogerős ítélettel zárulhat szerdán az egykori valóságshow-szereplő, VV Fanni meggyilkolása miatt zajló büntetőper a Fővárosi Ítélőtáblán. Brodmann László vádlottat a Fővárosi Törvényszék életfogytiglani fegyházra ítélte tavaly azzal, hogy legkorábban 25 év letöltése után szabadulhat feltételesen. 

 

Az eljárás során végig konokul és következetesen tagadó Brodmann, valamint védője elsősorban felmentésért fellebbezett, másodsorban azt indítványozták, hogy legfeljebb személyi szabadság megsértését állapítsa meg a táblabíróság, amiért maximum 5 év szabadságvesztés szabható ki.

A perdöntő felvétel: Brodmann ölben cipeli VV Fanni testét (Fotó: biztonsági kamera felvétele)

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség – a Fővárosi Főügyészség fellebbezését fenntartva – azt indítványozta, a táblabíróság hagyja jóvá az első fokú ítéletet azzal, hogy megemeli a legkorábbi szabadulási lehetőséget, azaz a vádlott nem 25 év letöltése után szabadulhatna feltételesen, hanem 30, 35 vagy 40 év után.

A Főváros Ítélőtábla szerdai ítélete megjósolhatatlan. 

1. Dönthet úgy a táblabíróság, hogy megsemmisíti az első fokú ítéletet, és új eljárásra utasítja a Fővárosi Törvényszéket. A másodfokú eljárás első napján, múlt héten ennek a lehetőségét egyáltalán nem érzékelte a hallgatóság, nem merült fel, hogy például iratellenesen járt volna el az első fok vagy törvényellenesen állapította volna meg az ítéleti tényállást.

2. Az a döntés is születhet, hogy egy az egyben jóváhagyják az első fokú ítéletet, ebben az esetben az jogerős lesz. Brodmann mintegy 23 évig maradhat még a fegyházban. (Korábbi letartóztatása, illetve a bűnügyi felügyelet különböző mértékben beszámít a büntetésbe.)

3. Amennyiben az első fokon megállapított minősítést és ítéleti tényállást elfogadja a táblabíróság, de súlyosítja az ítéletet, azaz kitolja a feltételes szabadlábra helyezést időtartamát, szintén jogerős döntést hoz.

4. Az ítéltőtábla bizonyítottság hiányában felmentheti Brodmannt az emberölés vádja alól, ám kimondja a személyi szabadság megsértését, és például az azért kiszabható maximumra, 5 évre ítéli a vádlottat. Ebben az esetben részben ellentétes ítélt születik az első fokkal, így harmadfokra, a Kúriára kerülhet az ügy.

5. Az ötödik lehetőség, hogy teljes egészében felmentik a vádlottat a vádak alól például bizonyítottság hiányában. Ebben az esetben is harmadfokra, a Kúriára kerül az ügy.
 

Az első fokú ítéletben Brodmannt bűnösnek mondták ki nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében a Fővárosi Törvényszéken. Bizonyítottnak találták, hogy Brodmann ölte meg Novozánszki Fannit, akinek holttestét aztán ismeretlen helyre rejtette.

Borítókép: Brodmann Lászlót az első fokú ítélet kihirdetése után azonnal a börtönbe vitték (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.