időjárás 22°C Magdolna 2023. május 29.
logo

Megtalálták Suhajda Szilárdot, de még csak most jön a neheze

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner
2023.05.25. 22:12 2023.05.26. 11:04
Megtalálták Suhajda Szilárdot, de még csak most jön a neheze

Suhajda Szilárd megmentésére 26-án indul mentőakció, az eddigi hírek nem túl biztatók a hegymászó állapotával kapcsolatban.

A hegymászó közösségimédia-oldalán közölték, hogy Suhajda Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van.

Az őt észlelő csapat elmondta, amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

Május 26-án, a hajnali órákban mentőakció indul a hegymászó biztonságba juttatásának érdekében.

A háttércsapat az esti órákban megállapodott a hegymászó alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Suhajda Szilárdot.

Ezzel egy időben három serpát elindítanak Suhajda Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

 

Az m4sport.hu úgy tudja, hogy Suhajdát a kiépített kötélpályától kicsit messzebb, kicsúszva látták, majd lefelé tartva szintén észlelték őt, de a pozíciója az előzőhöz képest kicsit módosult. Ez a pozíció egyébként megegyezik a május 24-én magyar idő szerint 15:45-kor észlelt utolsó GPS-jellel. Beazonosítása a ruhája és a NoO2 (oxigén nélküli hegymászó) matricák alapján megtörtént. Egy korábbi beszámoló szerint a 4-es tábor felett egy alakra lett figyelmes néhány hegymászó, mostanra kiderült, hogy az említett alak a május 24-én este startoló, nyolc serpából és négy mászóból álló (egyébként Szilárdot is megtaláló) csapat legutolsó segítője volt.

 

A hegymászó felesége úgy nyilatkozott, 

a realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban ő teljes mértékig bízik Szilárdban és hisz a csodákban

 

Borítókép: Suhajda Szilárd (Fotó: Suhajda Szilárd/Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.