Offshore-lovagok között a dollárbaloldal háttéremberének felesége

Panama Papers – így hívták 2016-ban azt az adatszivárgást, amely rengeteg offshore vagyont leplezett le. A dokumentumokban a dollárbaloldal háttéremberének, Somogyi Zoltánnak a felesége, Bodó Teodóra is szerepel. Bodó cégtársa a máltai offshore-ban Somogyi régi céges partnere, Szabados Krisztián, illetve a Gyurcsány-párti képviselő, Oláh Lajos testvére. Feltűnő, hogy a vállalkozást a Gyurcsány–Bajnai-korszakban hozták létre, amikor rengeteg kormányzati megbízást kaptak Somogyiék.

Magyar Nemzet
2023. 05. 12. 15:32
Map,With,Pin,Point,Of,Panama,City,In,Panama
433676122 Fotó: bobby20 Forrás: Shuterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest, Hévízi út (…). Ez a bejegyzett cím tűnik fel a világ eddigi legnagyobb offshore adatszivárgási botrányában Bodó Teodóra neve mellett, aki Somogyi Zoltán felesége és a Communications First Malta Limited nevű máltai offshore-cég részvényese. Ez volt ráadásul 2002-ben a Political Capital nevű céget tulajdonló Aranykosár Bt. bejegyzett címe is, és szintén megjelent a cégnyilvántartásban 2011-ben Bodó, illetve Somogyi címeként.

Az érintett máltai offshore-vállalkozást viszont korábban, még 2009. június 19-én jegyezték be. Ekkorra Gyurcsány – akinek időszakában Somogyiék Political Capital-cégcsoportja összességében több száz millió forint állami megbízásra tett szert – már megbukott, utódja, Bajnai Gordon kormányzott. Somogyi pedig 2010-ben már az MDF kampányfőnöke és képviselőjelöltje volt, de nem sikerült bejutniuk az Országgyűlésbe.

Ami figyelemre méltó, az a cégtársak személye a máltai offshore-cégben. Ugyanis Somogyi Zoltán felesége mellett feltűnik Szabados Krisztián, aki Somogyi alapítótársa volt a Political Capitalben, valamint Oláh Alekszandr László is, aki nem más, mint a Gyurcsány-párti Oláh Lajos testvére. Utóbbi régi Gyurcsány-kulcsember. Oláh befolyását jól mutatja, hogy Mesterházy Attila és Bajnai Gordon 2014. január 9-én az ő óbudai lakásában egyeztetett Gyurcsánnyal a közös választási indulásról. Végül sikerült is megegyezniük, a bukott kormányfőt feltették a közös baloldali listára, amely biztosította a DK politikai túlélését is. Oláh Alekszandr László kapcsán 2017-ben a Pesti Srácok azt írta, hogy 2016 januárja óta ő a vezetője egy svájci–angol hátterű adóoptimalizáló (a köznyelvben némileg pontatlanul „offshore”-ként is emlegetett) cégnek, a Cheeragon Ltd.-nek. Ráadásul Oláh több mint 75 százalékos tulajdonosa is volt a cégnek.

A Cheeragon Ltd.-t 2008-ban hozták létre adóoptimalizálásban utazó svájci „szakemberek”. A Pesti Srácok szocialistákhoz közeli forrásai szerint a társaságnak akkoriban – tehát 2008-tól, még a Gyurcsány-érában – szerepe lehetett egyes MSZP-s potentátok pénzügyi manővereiben, energetikai szektorhoz köthető ügyletekben.

Kérdés, hogy miért alapított közös offshore-céget a számos közbeszerzést elnyerő Szabados–Somogyi-csapat Oláh Lajos testvérével 2009 júniusában.

De hogy megértsük, kikről is van szó, kikről is szól valójában ez a történet, nem árt felrajzolni Somogyi Zoltánék több évtizedes mozgásának mintázatát. Somogyi Zoltánék valóságos politikai kalandorok. Saját bevallásuk szerint kezdetben az SZDSZ állt világnézetükhöz a legközelebb, ám nem arattak nagy sikert a liberális pártban, alapítottak viszont egy Political Capital (PC) nevű politikai intézetet.

A PC a kétezres években egyaránt dolgozott Gyurcsány Ferenc 2004-es programján, illetve a papíron kezdetben ellenzéki, majd egyre inkább balra sodródó MDF-nek. Somogyiék a „Gyurcsány-években” sokszor párhuzamosan tűntek fel az elvileg ellenzéki és a kormányoldal mögött. Mindeközben ugyanis cégük Bajnai Gordonnal és számos minisztériummal is szerződésben állt. A teljes Political Capital-csoport csak 2006 és 2010 között 432,2 millió forint kormányzati megbízást kapott.

Ezek közül is kitűnt, hogy Somogyiék nagyjából 190 millió forint értékű megbízást kaptak a Nemzetbiztonsági Hivataltól – a mai Alkotmányvédelmi Hivataltól – a Gyurcsány-korszakban. Tevékenysége keretében a PC a Magyar Nemzet 2009-es információi szerint a Jobbikra és a Magyar Gárdára is „rádolgozott”.

A Political Capital vezetője a sokéves tanácsadás után, az MDF balliberális, „bokrosi” fordulatát követően a parlamenti ciklus végén, a 2010-es választás előtt végül kampányfőnökként és képviselőjelöltként csatlakozott az egykori konzervatív párthoz. A következő négy évben előbb az MDF, majd az SZDSZ is megszűnt.

Somogyi manapság éppen az identitását és támogatottságát vesztett Jobbik körül sündörög és a pártelnök, Gyöngyösi Márton számára ad tanácsokat, de nehéz a véletlen művének tekinteni, hogy nemrégiben Pankotai Lilivel, az elmúlt hetek botrányos tüntetéseinek egyik hangadójával tűnt fel.

Borítókép: illusztráció (forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.