Öt év után átadják a 3-as metrót

Karácsony Gergely főpolgármester ma ünnepélyesen átadja a felújított 3-as metrót. A metrófelújítási projektigazgató szerint nem történt csúszás a felújítás során, viszont mióta baloldali a városvezetés, többször elhalasztották egyes megállók átadásának határidejét, és a jelenlegi főpolgármester kampányígéretei sem valósultak meg. A projektet megalapozó, elkezdő volt főpolgármester, Tarlós István, aki oly sok nemtelen támadást kapott a beruházás kapcsán baloldalról, nem lesz ott a mai ünnepségen, de levélben gratulált utódjának és a munkálatokhoz forrást biztosító kormánynak a felújítás lezárásához.

2023. 05. 22. 4:55
null
20230123 budapest deak teri es a ferenciek teri metrot atadasa karacsony gergely navracsics tibor havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BKK által kidolgozott 2015-ös koncepcióterv szerint az északi és a déli szakaszt egyidejűleg újították volna fel. Ezt az elképzelést el kellett vetni, mivel a metró buszokkal történő pótlását nem lehetett megoldani. A rendelkezésre álló járművek száma és a projekt pénzügyi fedezete sem tette lehetővé a koncepció megvalósulását. Ez a körülmény már a projekt elején a megvalósítási időtartam jelentős, mintegy 17 hónapos növekedését eredményezte – nyilatkozott a Magyar Nemzetnek a felújítás hátteréről Radnay Tibor metrófelújítási projektigazgató. Mint mondta, a projekt 2017. novemberi indulásánál az eredeti tervek részleges akadálymentesítésről szóltak, vagyis 12 állomás akadálymentesítéséről. 

A felújítás műszaki tartalma jelentősen változott azzal, hogy 2018 májusában döntés született a vonal teljes körű akadálymentesítéséről. Miközben már tartottak a felújítási munkálatok, az akadálymentesítés miatt a szerződéseket is módosítani kellett, valamint az érintett nyolc állomás esetében a műszaki megoldást is ki kellett dolgozni. 

Többek között utólagos akadálymentesítéseket végeztek az északi (Dózsa György út) és déli szakaszon (Ecseri út és Pöttyös utca állomások), valamint a mélyállomások esetén új szerkezetek, a ferdepályás felvonók megvalósíthatóságának vizsgálatát is el kellett végezni, azok terveit el kellett készíteni, és az engedélyeket is meg kellett szerezni, hiszen közforgalomban eddig Magyarországon ilyen szerkezetek nem működtek. 

Radnay hangsúlyozta, hogy az építés bontással kezdődött, hiszen a régi gépeket, berendezéseket, építészeti burkolatokat, szerkezeteket először el kellett távolítani ahhoz, hogy az újjáépítés elkezdődhessen, azonban a bontási fázisban nem várt, előre nem látható műszaki feladatok elvégzésének szükségessége jelentkezett. – Ezek közül az egyik legjelentősebb a terveken korábban nem jelzett helyeken – mindhárom vonalszakasz állomásain – is előforduló azbeszttartalmú szigetelések, szerkezetek, amelyek szakszerű eltávolítása tovább hátráltatta a munkavégzést – emlékeztetett. A projektigazgató arra is felhívta a fogyelmet, hogy az eredeti tervek a sínállomány ötvenszázalékos cseréjét tartalmazták, azonban a vizsgálatok alapján a teljes vonalat érintő síncserére volt szükség. – A metrófelújítás projektigazgatósága ezért már 2017-ben előre megrendelte a sínállományt és az összes kitérőt, tekintettel azok hosszú előállítási idejére, függetlenül a kivitelezőtől – árulta el a probléma megoldását Radnay Tibor. Hozzátette: ha ez nem történt volna meg, és a sínállomány már nem lett volna a BKV Zrt. tulajdonában, akkor a pandémia és a háború miatt biztosan nem készülhetett volna el az új vasúti pálya.

Mint arról korábban írtunk, több konfliktus, probléma merült fel a felújítás során, amióta a jelenlegi baloldali városvezetés vette át a projektet, többek között többször elhalasztották egyes megállók átadásának határidejét. Pár hónappal ezelőtt, miután a Világgazdaság megírta: nem tudják tartani a legutóbb vállalt, 2023. első negyedévi befejezést, a főpolgármester azt mondta a cikkről, hogy az nem igaz. Csakhogy a projekt hivatalos honlapján is ez a dátum szerepelt. Ezért ezt gyorsan kitörölték, és 2023. májusra módosították.

Lapunk megírta azt is, hogy nem lesz ott a 3-as metró mai, végleges átadásának ünnepségén Tarlós István korábbi főpolgármester, aki erről levélben értesítette Karácsony Gergelyt. Tarlós István a válaszlevelében kifejtette, hogy a meghívást személyes gesztusként is értékeli Karácsony részéről mindazokért − mint fogalmaz − „a nemtelen és nehezen értelmezhető támadásokért, amik a metrófelújítások, illetve -építések kapcsán korábban ellenzéki körökből napvilágot láttak”. Emlékeztetett, hogy 2018 novemberében Orbán Viktor miniszterelnök személyes segítsége kellett az elegendő fedezet biztosításához. „Ne feledje, kérem, a metróügyekhez úgy kellett hozzáállnunk, hogy csak a BKV működési adósságaként több mint hetvenmilliárd forint mínuszt örököltünk” − tette hozzá Tarlós István. A korábbi főpolgármester a levelében megfogalmazta azt is Karácsonynak: „Gratulálok önnek az M3-as-felújítás sikeres befejezéséhez, ami végül joggal tekinthető két városvezetés és a kormány közös sikerének.”

Az M3-as metró rekonstrukciója 217 milliárd forintba került: 44,7 milliárd forintot a központi költségvetésből, 147 milliárdot az erre a célra elkülönített európai uniós forrásból álltak, a főváros pedig 5,5 milliárdot költött rá.

Karácsony hőmérője

Karácsony Gergely a 2019-es önkormányzati választási kampányban egy hőmérővel a kezében azzal próbálta népszerűsíteni magát, hogy ellenfele – a korábbi főpolgármester, Tarlós István – nem szereltetett klímát a metrórekonstrukció első ütemeként az oroszországi gyártónál megújult szerelvényekre, de ha ő lesz a főpolgármester, pótolja az elmaradást. A választási győzelem után az új, baloldali fővárosi vezetés végül mégsem emelte be a 2020-as költségvetésbe a fejlesztést, fedezet hiányára hivatkozva. Mára pedig már a tervekben sem szerepel, hogy utólagosan légkondicionálót tennének a 3-as metró kocsijaiba. A metróhoz csatlakozó felszíni területek sem változtak sokat: míg a megállók egytől egyig új dizájnt kaptak, az aluljárók általános felújítása elmaradt.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.