Az elhízás lerövidíti a gyerekek életét

A gyerekkori elhízás következményei jelentősen befolyásolják a jövő generációinak életminőségét és élethosszát – figyelmeztetett Robb Butler, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Irodájának ügyvezető igazgatója szerdán egy Zágrábban rendezett konferencián, amelyen az európai vezetők házastársai vettek részt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 10. 20:55
Overweight,Boy,Watching,Tv,With,Snacks,Indoors
1035146278 Fotó: Africa Studio Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robb Butler a sajtótájékoztatón kiemelte: ha most nem cselekszenek, a járványszerűen terjedő elhízás a jövőben súlyos következményekkel jár, hatással lesz a gazdaságra, az egészségügyi rendszerre, valamint gyerek életének minőségére és hosszára. A rendezvényre a horvát elnöki hivatal és a WHO Európai Irodájának szervezésében került sor. Sanja Music Milanovic, Zoran Milanovic horvát köztársasági elnök orvos felesége elmondta: 2050-re három és fél évvel rövidebb lesz a várható élettartam Horvátországban.

Ma létrehoztuk az európai vezetők házastársainak hálózatát, hogy közösen kezdeményezzük ennek a vezető közegészségügyi problémának a megelőzését, amely Horvátországban három és fél évvel, az európai régióban pedig három évvel lerövidíti várható élettartamot

– figyelmeztetett Sanja Music Milanovic. Kiemelte: Horvátországban a gyermekek 35 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, míg Európában az átlag 26 százalék.

A csúcstalálkozón elfogadták a Zágrábi nyilatkozat néven azt a dokumentumot is, amely az elhízás megelőzésének sarokköve lesz a WHO európai régiójában. Butler reményét fejezte ki, hogy a mai találkozóval és nyilatkozattal kezdetét veszi a betegséggel küszködő gyerekek számának csökkenése.

A gyerekek elhízása összetett probléma, és a világ minden szegletét érinti – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a túlsúly vagy elhízás a gyerekeknél felnőttkorban számos betegséget, például cukorbetegséget, szív- és érrendszeri megbetegedéseket és legalább 13 különböző típusú rákot okozhat. Music Milanovic hangsúlyozta, hogy Horvátországban az öt vezető, elhízással összefüggő betegségben – mint a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség vagy a rák valamelyik fajtája – az emberek 92-94 százaléka hal meg.

Music Milanovic és Butler úgy vélték: a gyerekkori elhízás elleni küzdelem „multiszektorális kérdés”, amellyel nemcsak az egészségügyi minisztériumnak kell foglalkoznia, hanem sok más tárcának is, például a pénzügyminisztériumnak vagy a mezőgazdasági minisztériumnak, mert az elhízás nem egyéni probléma, hanem társadalmi. 

A horvát first lady jelezte: a konferencián döntés született egy európai elhízásmegelőzési központ megalakításáról is.

A csúcstalálkozón személyesen volt jelen Letizia spanyol királynő, a szerb elnök felesége, a szlovén és a magyar elnök férje, valamint a lett, a kirgizisztáni, a máltai, az albán és az örmény országvezetők házastársai, míg mások videókapcsolaton keresztül vettek részt a konferencián. A Zágrábi nyilatkozat egyebek mellett olyan ajánlásokat fogalmaz meg, mint az egészséges táplálkozás, a testmozgás, a szoptatás népszerűsítése, a bölcsődék, óvodák és iskolák, valamint a szülők támogatása, továbbá egészségügyi szolgáltatások nyújtása túlsúlyos gyerekeknek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.