Törley Katalin és a többnejűség

Le a monogámiával! – hirdette korábban Törley Katalin egy olyan civil program részeként, amelyben többek között a saját vá­gyait kellett kifejeznie ilyen és hasonló feliratokkal a résztvevőknek, mások mellett a pedagógus saját gimnáziumi tanítványainak is. A Tanítanék Mozgalom vezetőjének ez irányú vágyait figyelembe véve meglepő, hogy éppen ő vezette nemrég a karmelita kolostor elé „a magyar anyákat”, fehér ruhában, együtt tiltakozva Dobrev Klárával, a DK európai parlamenti képviselőjével az úgynevezett rendőri erőszak ellen.

2023. 05. 11. 5:24
null
Borítókép: Mire szedik a pénzt Törley Katalinék? (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fehér ruhában, Dobrev Klárával, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjével, Gyurcsány Ferenc feleségével az oldalán tüntetett nemrég Törley Katalin a karmelita kolostornál. A Tanítanék Mozgalom elnöke a korábban a rendőröknek nekirontó fiatalok szüleit hívta demonstrációra, hogy tiltakozzanak a „hatósági erőszak” ellen. A tüntetést több mint tíz szervezet jegyezte, a Tanítanék Mozgalom mellett többek között a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Anyák akciócsoport és a Nőkért Egyesület.

A szervezet elnökének kiállása „a magyar anyák” mellett azért is különös, mert amikor Törley Katalin belépett a Tanítanék Mozgalom új arcai közé, még a poligámia, vagyis a többnejűség mellett demonstrált.

„Le a monogámiával!” – hirdette a Tanítanék Mozgalom vezetője egy róla készült fotó tanúsága szerint, egy kartonpapírra írt feliratot tartva a kezében.

A fénykép közzététele a Rólunk, hozzád című kampány része volt, ahol mindenkiről olyan fotó készült, amelyen saját üzenetét, kívánságát vagy személyes vágyát írta fel egy kartonra, amelynek megvalósulásához tágabb közösség, csoport vagy a társadalom együttműködésére van szükség.

 

A poligámia mellett ilyen módon kiálló Törley Katalin a fent említett programban mások mellett a tanítványaival állt modellt még a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium pedagógusaként. Az egyik fotón a már említett „Le a monogámiá­val!”, egy másik képen pedig a „Szeretkezz, ne ítélkezz!” feliratot tartotta a kezében.

A kampány hivatalos célja egyébként az volt, hogy a kirekesztés és a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem fontosságára, a hajléktalan emberek problémái­ra, a szolidaritásra és az emberi jogok tiszteletben tartására próbálja felhívni a figyelmet. Arra azonban nem derült fény, hogy mi köze lehet a többnejűségnek vagy a partnerek váltogatásának a kirekesztéshez. Azt pedig inkább jobb nem firtatni, hogy ezzel a pedagógus éppen milyen vá­gyait fejezte ki, és milyen példával kívánt szolgálni a tanítványainak. A képek a Fotózás és aktivizmus work­shopon, a Művészek az iskolában pályázat támogatásával készült. A résztvevők a pécsi Gan­dhi Gimnázium és a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulói, valamint a Kontakt fotóművészeti kurzusok fotózás és aktivizmus tanfolyam fotósai, illetve a Város Mindenkié csoport önkéntes hajléktalan aktivistái voltak.

A Város Mindenkié csoport vezetője az a Misetics Bálint volt, aki a Fidesz-székház előtti agresszív demonstrá­ciók között tűnt fel még 2013-ban, majd aktív résztvevője volt az egyetemisták kormány elleni lázításának, illetve egyike volt a színművészeti ­miatt demonstrálók kiképzőinek. A radikális baloldali aktivista jelenleg Karácsony Gergely főpolgármester hajléktalanügyi főtanácsadója havi nyolcszázezer forintos fizetésért, de a testvére sem járt rosszul, ugyanis az ő cége az I. kerületben kap komoly megbízásokat az önkormányzattól.

Törley izgalmas fotójáról egyébként a Magyar Idők és a PestiSrácok számolt be annak idején. A pedagógusdemonstrációk fő szervezője azonban arra hivatkozott: egy képet kiragadtak a projektből, ami teljesen másról szólt, mint a poligámiáról, művészeti és pedagó­giai szempontból egyaránt. Úgy védekezett: rajta keresztül a Tanítanék Mozgalmon próbálnak fogást keresni.

Borítókép: Törley Katalin egy tüntetésen (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.