Gulyás Gergely: Mindszenty bíboros életműve utat mutat, milyennek kell lennünk

A bíboros munkássága egyszerre testesíti meg a keresztény múltat, és utat is mutat a jövőre nézve.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 24. 16:23
GULYÁS Gergely
Budapest, 2023. március 24. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Miniszterelnökség elõtt 2023. március 24-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindszenty József bíboros életműve egyszerre testesíti meg a magyar keresztény múltat, amik voltunk, és mutat utat, milyennek kell lennünk – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton a portugáliai Fátimában, a magyar keresztútnál felállított Mindszenty-szobor avatásán.

Gulyás Gergely a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint beszédében hangsúlyozta: 

a bíboros a huszadik század összes diktatúrájával kérlelhetetlenül állt szemben.

– Ezért kínozta meg és börtönözte be a Tanácsköztársaság, Szálasi vezetésével a magyar nácik és Rákosi parancsára a kommunista diktatúra. A hit, a nemzet szabadsága és az emberi méltóság ügyében megtörhetetlen és kérlelhetetlen volt – fogalmazott a miniszter. – Mindszenty útmutatása világos és örök. Idézte a bíborost, aki azt mondta: „maradjatok a romló világban hűek Istenhez, hitetekhez, hazátokhoz, a magyar múlthoz, történelemhez és a magyar nyelvhez! Ez természeti jogotok és kötelességetek. A megmaradt kevésből újra kell építenünk a hazát. Lelki megújulásból lehet csak nemzeti feltámadás – tette hozzá.

Beszélt arról, hogy Mindszenty József élete sok nagy küzdelemben nem azért állt ellen minden egyes esetben, mert esélye volt, hanem azért, mert igaza volt. – Földi perspektívából azt hisszük, az észszerű mérlegelés, az esély minden. […] Az örökkévalóság látószögéből az esély lényegtelen. Onnan nézve csak az igazság számít – mondta Gulyás Gergely.

– Mindszenty bíboros azért vállalta, élte túl és tudta elviselni a kommunisták kínvallatását, börtönét, a száműzetést először saját hazájában, majd külföldön, mert már itt, a Földön is az örök igazság szolgálatában állt

 – emelte ki.
– Mi, magyarok tudjuk, hogy – Habsburg Ottó szavaival – Mindszenty József nagypéntekje elhozta nekünk a feltámadásunkat. Mi, magyarok tudjuk, amit – VI. Pál pápa súlyos tévedését is jóvá téve – Rómának is el kell ismernie: Mindszenty József nemcsak a legnagyobb magyar főpap volt, hanem szent is – tette hozzá.

Emlékeztetett: a bíboros papi jelmondata a „Devictus vincit”, azaz „Legyőzve győz” volt. A politikus szerint Mindszenty ezt élete példájával bizonyította.
– Mostantól, amikor kőbe vésett alakja Fatimában is lehetővé teszi a főhajtást az utókornak, joggal mondhatjuk, hogy „Devictus vincit, mortuus vivit, A legyőzött győz, a halott él – mondta.

Rieger Tibor szobrászművész Mindszenty Józsefet (1892–1975) ábrázoló alkotását a Mária-kegyhelyen, a magyar keresztút bejáratánál Carlos Cabecinhas, a fátimai szentély rektora és Tömördi Viktor ferences szerzetes leplezte le. Az eseményen köszöntőt mondott Miguel de Pape, a Portugál–Magyar Együttműködési Egyesület elnöke, és felszólalt Martinho Villani, az egyesület társelnöke is.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint Gulyás Gergely portugáliai látogatásán megbeszélést folytatott Mariana Vieira da Silva kancelláriaminiszterrel, valamint munkaebéden vett részt André Venturával, a Chega párt és a Portugál Köztársasági Gyűlés Magyar–Portugál Baráti Csoportjának elnökével.
 

Borítókép: Gulyás Gergely (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.