Karácsony Gergely pusztán politikai megrendelést hajt végre

Sem az alkotmányos rendelkezésekkel, sem az önkormányzatokra vonatkozó jogszabályokkal nincs összhangban Karácsony Gergely keddi bejelentése, amely szerint a fővárosi önkormányzat keresetet nyújt be a közigazgatási bíróságon a Magyar Államkincstár ellen a szolidaritási hozzájárulás ügyében. A lapunk által megkérdezett szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a főpolgármester lépése minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc által elrendelt, tisztán politikai indíttatású akció.

Munkatársunktól
2023. 06. 12. 4:50
KARÁCSONY Gergely; Balázs Péter; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2018. április 4. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje (b) és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kezet fog a Válasszunk! 2018 (V18) fórumán a budapesti Benczúr szállodában 2018. április 4-én. Jobbra Balázs Péter, a V18 elnöke. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főpolgármester az alaptörvényre és az önkormányzati törvényre hivatkozik, és kijelentette, hogy Budapest nem fizeti be a vitatott 25 milliárd forintot az államkincstárnak. Karácsony Gergely azzal érvelt az adófizetés megtagadása mellett, hogy szerinte az alaptörvény kimondja, hogy az önkormányzatok saját bevételei nem elvonhatók adócélokra.

 

Szemben az alkotmánnyal

Az ügy jogi hátterének megvilágítására kértük ifj. Lomnici Zoltánt, aki kifejtette, hogy az alaptörvény vonatkozó cikke szerint az önkormányzati rendelet jogszabály, amely a jogforrási hierarchiában a legalsó szinten helyezkedik el. Saját feladatkörében eljárva a helyi önkormányzat alkotja meg a rendeletet a törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján.

– A szakirodalom és a jogszabályi rendelkezések alapján a helyi önkormányzatok az államszervezet részét képezik, így gyakorolják jogaikat. Az országos és a helyi közügyek sokszor keresztezik egymást, emiatt az önkormányzati és az állami feladatok is összekapcsolódnak – fogalmazott az alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány szakértője.

A Karácsony által is képviselt baloldali fantazmagóriák nem az együttműködés, hanem a széthúzás, így a politikai kudarcok és gazdasági nehézségek irányába mutatnak. Közteherviselési kötelezettség bojkottálása, felsőbb rendű norma alsóbb szintű jogszabállyal történő megtámadása. Ezek és a hasonló lépések valójában nincsenek összhangban sem az alkotmányos rendelkezésekkel, sem az önkormányzatokra vonatkozó jogszabályokkal

– hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán.

 

Nem akarnak fizetni

Karácsony Gergely keddi sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy azonnali jogvédelmet kérnek a bíróságtól. Így a per jogerős lezárásig megtilthatják, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vagy az államkincstár levegye a főváros számlájáról a vitatott összeget.

A fővárosi önkormányzat egyébként nem a magyar államot és nem is a költségvetésért és a szolidaritási hozzájárulás alapját képező képletért felelős Pénzügyminisztériumot perli be, hanem a Magyar Államkincstárat, amelyen keresztül beszedik az adót. A keresetben nem szerepel pontosan a vitatott összeg, de a főpolgármester szerint kiolvasható belőle.

 

Megfelelni Gyurcsánynak

Zila János politológus szerint a főpolgármester által indított kommunikációs hadjárat mögött az áll, hogy Karácsony Gergely eleget tesz a Gyurcsány Ferenc által világosan megfogalmazott elvárásoknak, ahogy a baloldal háborúpárti finanszírozóinak is igyekezett megfelelni, amikor kijelentette, hogy szerinte hazánk háborúban áll Oroszországgal.

A főpolgármester azután jött a kereset ötletével, hogy Gyurcsány felszólította az erőteljesebb politikára Fotó: Kurucz Árpád

– Ezt a politikai akciót gördíti tovább a baloldali városvezetés a közigazgatási per megindításáról szóló nyilatkozattal. A megtett lépések mögött már csak azért is pártpolitikai indíttatást kell keresnünk, mert a szolidaritási hozzájárulást számos település fizeti, és ezek közül csak egy, méghozzá a leggazdagabb ellenkezik. A budapestieknek eközben fontos lenne, hogy valaki végre a kezébe vegye a település üzemeltetését, hiszen tennivaló bőven akad – tette hozzá az Alapjogokért Központ elemzője.

Mint ismert, a főváros keresetet adott be, mivel szerint túlzó a szolidaritási adó Budapestre vonatkozó mértéke. Karácsonyék az idei évre kirótt 58 milliárdos tételből 25 milliárd forint jogosságát vitatják. A szolidaritási adót a gazdagabb, nagyobb adópotenciálú önkormányzatok fizetik, hogy abból az állam a szegényebb, fejletlenebb helyhatóságok feladatellátását, fejlesztését segítse. Budapest adóerejére jellemző, hogy az elmúlt közel négy évben több mint kétszázmilliárd forinttal nőt a főváros adóbevétele. 

A főpolgármester már készülődik

„Napra pontosan egy év múlva lesz az önkormányzati választás. Egy év múlva együtt megőrizzük Budapestet szabadnak, sokszínűnek, szolidárisnak, európainak, demokratának és zöldnek. Ezért vállalom újra a megmérettetést a főpolgármester-választáson. Gyertek velem!” – jelentette be immár harmadszor újraindulását posztjában Karácsony Gergely

A főpolgármester először március 21-én, a Hír TV kérdésére erősítette meg újrázási szándékát, majd április végén az Inforádióban jelentette be ugyanezt ismét. A megméretésen való részvétel szándékának folyamatos hangsúlyozása üzenet a baloldal vezető erejének, a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett Demokratikus Koalíciónak, hogy a főpolgármesterrel szemben megfogalmazott kritikáik ellenére számolniuk kell Karácsony Gergellyel az egy év múlva, az európai parlamenti választással egy időben tartott önkormányzati választásokon. A főpolgármester egy másik hétvégi bejegyzésében cáfolta, hogy kilépett volna pártjából, a Párbeszédből. Az ügyben korábban kerestük a törpepártot, de levelünkre nem küldtek választ.

Borítókép: Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke kezet fog a Válasszunk! 2018 (V18) fórumán a budapesti Benczúr szállodában 2018. április 4-én. Jobbra Balázs Péter, a V18 elnöke ( Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.