Nőtt a Telex külföldi támogatása tavaly, visszaeshettek az olvasói támogatások

A negatív változás hátterében elsősorban az egyéb bevételek, ezen belül is az olvasói támogatások visszaesése állhat. A 2021-ben még csaknem 700 milliónyi egyéb bevétel az elmúlt év első háromnegyedében nem érte el a 400 milliót sem.

Magyar Nemzet
2023. 06. 01. 18:42
telexes hírportál
Fotó: facebook Forrás: telex
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Telex mögött álló és a Transtelexet működtető kolozsvári leányvállalattal rendelkező Van Másik Kft. 2022-es beszámolója hamar nyilvánossá vált, legalábbis ami a szeptember végéig tartó időszakot illeti, szeptember végével ugyanis zrt.-vé alakult a vállalat. A dollármédia egyik fő felületével kapcsolatosan tavaly év végén láttak napvilágot a hírek, amelyek szerint az Egyesült Államok Demokráciai, Emberi Jogi és Munkaügyi Hivatala (DRL) 740 ezer dolláros, tehát több százmillió forintos támogatást nyújt a balliberális portál újságíró-akadémiájához. A DRL amellett, hogy a Biden-adminisztrációhoz szorosan kötődik, honlapján az Európai Bizottság és Soros-közeli szervezetek narratíváit jeleníti meg szép számban hazánkkal kapcsolatban. Önmagában a Telex létrejötte is részben külföldi forrásokból valósulhatott meg annak idején, a cseh Sorosként emlegetett – és Soros Györgyhöz több szállal kapcsolódó – üzletember kiadójának támogatásával.

A választási év bizonyos szempontból eredményesen indult a dollármédium számára, ugyanis az értékesítés nettó árbevétele már az utolsó negyedév kezdete előtt 441,5 millió forint volt, meghaladva a 2021-es egész éves értéket. Ebben a tekintetben is egyre hangsúlyosabb a külföldi szerep, hiszen amíg a belföldi bevételek több mint nyolcvanmillió forinttal visszaestek, addig az exportértékesítés kétszeres növekedést tudott bemutatni. A hazai eladások egész pontosan 366,6 millióról 285,4 millióra estek vissza, a külföldiek pedig 70,2 millióról 156,1 millióra emelkedtek 2021 teljes évét 2022 első kilenc hónapjával összevetve.

Az adózott eredményben ugyanakkor hatalmas visszaesés figyelhető meg, a 2021-es kiugró 312,1 millió forintos profit után tavaly az is előfordulhatott, hogy ennek tizedét sem sikerült elérni, szeptember végéig ugyanis mindössze 25,7 millió forint szerepelt ezen a soron.

 A negatív változás hátterében elsősorban az egyéb bevételek, ezen belül is az olvasói támogatások visszaesése állhat. A 2021-ben még csaknem 700 milliónyi egyéb bevétel az elmúlt év első háromnegyedében nem érte el a 400 milliót sem. Az olvasói támogatások értéke 678,3 millió forintról 388,4 millióra zuhant, 42,7 százalékos csökkenést bemutatva. Ezen túlmenően jelentősebb támogatás a prágai Free Press For Eastern Europe nevű – elvileg az úgynevezett független médiát támogató – szervezettől érkezett, 7,3 millió forint értékben.

A Van Másik Zrt. alá tartozó másik telexes cég, a Ne Hallgassunk Nonprofit Kft. még nem töltötte fel a beszámolóját.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Facebook/ Telex)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.