Szélsőjobboldali populistákat lát a kormányban Dobrev Klára

Régi lemezt tettek fel a DK konferenciáján, ahol a jobboldali veszéllyel riogattak. Dobrev Klára árnyékkormányfő szélsőjobboldali populistákat lát a jelenlegi kormányban.

Magyar Nemzet
2023. 06. 10. 13:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre inkább erősödik a jobboldali populizmus és a radikális jobboldal, ami a második világháború óta most először jelent meg igazi veszélyként – állította köszöntőbeszédében Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök A szociáldemokrácia, a szélsőjobboldal és a populizmus jövője Európában és Magyarországon című konferencián. Hozzátette: 

ezekről a fogalmakról és az illiberalizmusról mindenkinek Magyarország jut az eszébe, mert az ilyen eszméket képviselők nálunk kormányon vannak, és mi az Európai Unió tagjai vagyunk. 

A szociáldemokrácián kívül a hagyományos konzervativizmus is válságban van, amire jó példa a brit konzervatívok, valamint az amerikai republikánusok. Amit a populisták képviselnek, az kárt okoz és tönkretesz – vélekedett.

Pogátsa Zoltán
Pogátsa Zoltán közgazdász az első sorból hallgatta Dobrev Klárát, majd az árnyákkormány vezetőjével beszélgetett a kerekasztalnál Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Szerinte a baloldaliaknak azzal kell foglalkozniuk, hogy a tömegek a világon miért nem kapnak tőlük megnyugtató válaszokat a problémáikra, és hogy mi változott meg az emberek hétköznapjaiban az elmúlt évtizedekben, illetve hogy miért van az embereknek szükségük összeesküvés-elméletekre. Az emberek nem hisznek abban, hogy könnyebb lesz az életük, a fiatalok pedig kilátástalanabbnak érzik a jövőjüket, mint annak idején a szüleik vagy a nagyszüleik. A baloldaliaknak az a feladatuk, hogy a szorongásokra és a bizonytalanságokra adjanak választ, de azzal is foglalkozniuk kell, hogy mit csináljanak másként – szögezte le.

Dobrev Klára úgy fogalmazott, hogy továbbra is tisztességesebb, igazságosabb és egyenlőbb társadalmat szeretnének, és az ideológiájuk sem változott. Az államnak be kell avatkoznia, amikor igazságtalanságot tapasztal, továbbá a gyengék és a kiszolgáltatottak oldalára kell állnia, a tőke és a munka közötti konfliktusban pedig „a munkával van dolguk”.

 Az illiberálisok eltiporják a sajtószabadságot, tönkreteszik a civileket, a szakszervezeteket, és a sokszínű politikai pártokat, hogy ne lehessen megszerveződni – mondta a sokpárti baloldali ellenzéki összefogásban a tavalyi választásokon kampányoló politikus. 

Ezenkívül feladatuknak nevezte, hogy közösségeket építsenek és érdekeket képviseljenek. 

Beszélt arról is, hogy össze akarnak rakni egy szociáldemokrata víziót, 

hogy ennek az illiberális, az országot tönkretevő, jobboldali radikális rezsimnek vége legyen.

Borítókép: Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője beszédet mond az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.