Hosszú ideje áskálódik a baloldal Magyarország ellen Brüsszelben

A baloldali képviselők nagyon szeretnék, hogy Magyarország ne jusson hozzá az őt megillető uniós forrásokhoz. Az Origó cikksorozatában azon baloldali politikusok által tett megnyilvánulások közül szemezgetett, amelyek mind azt a célt szolgálták, hogy hazánk ne férhessen hozzá a jogosan járó EU-s pénzekhez, amelyekből több más fontos dolog mellett a pedagógusok béremelését is rendezni lehetne. A sorozat első részében Dobrev Klára aknamunkáját vették górcső alá.

Munkatársunktól
Forrás: Origó2023. 05. 15. 15:31
Dobrev Klára
Budapest, 2022. március 15. Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselõje beszédet mond az Egységben Magyarországért nagygyûlésén Budapesten, a Mûegyetem rakparton 2022. március 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország kormánya többször is egyértelműen jelezte, hogy elkötelezett a pedagógusok béremelése mellett, azonban ehhez rövid távon szükség lenne a nekünk járó brüsszeli uniós forrásokra. A brüsszeli baloldali politikusok ugyanakkor következetesen azon mesterkednek, hogy ne kapja meg Magyarország ezeket a pénzeket. A havonta mintegy hatmillió forintos fizetésért cserébe így végeredményben a tanárok pénzét akarják visszatartani.

Mindebben élen jár Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció, amelynek árnyék-miniszterelnöke, Dobrev Klára vezető szerepet játszik a magyar kormány elleni baloldali hadjáratban.

Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége az Indexnek adott interjújában elismerte: politikai tőkét kovácsolnak abból, hogy nem érkeznek meg a hazánknak járó uniós források. 

Így fogalmazott: „ha valamit az Orbán-kormány rosszul csinál, akkor nekünk az a dolgunk, hogy elmondjuk, hogyan csinálnánk mi jól. Ha ez politikai tőke, akkor igen, azt kovácsolunk. Azt mutatjuk meg, hogy van alternatíva” – mondta Dobrev Klára, aki hozzátette: ha ők lennének kormányon, az uniós pénzek már Magyarországon lennének. 

A baloldal előszeretettel hibáztatja az inflációért a jobboldali kormányt, de Dobrev Klára egy félmondatával elárulta, hogy jól tudja: a források visszatartása jelentős mértékben járul hozzá a dráguláshoz. 

Dobrev azt is leszögezte, hogy a Gyurcsány-párt tovább folytatja a kormány ellen irányuló – és a magyar gazdaságot hátrányosan érintő – politikát, amely immár hosszú évekre nyúlik vissza – írta az Origó.

 

A portál emlékeztetett rá, hogy Dobrev Klára arra kérte az Európai Bizottságot, hogy a magyar kormány helyett az önkormányzatoknak, valamint politikai tevékenységet folytató, ám senki által meg nem választott „civil" szervezetekhez küldjék az uniós forrásokat. 

A Demokratikus Koalíció elnöke később  jogállamisági eljárást sürgetett Magyarországgal szemben, ráadásul még az EU végrehajtó szervét is megfenyegette 2021 októberében.

Eddig várt az Európai Parlament, beperli az Európai Bizottságot, mert még mindig nem indult el Orbánék felelősségre vonása az uniós pénzek felhasználása miatt. Pedig januártól él a jogállamisági mechanizmus, vagyis az az eljárás, amivel felelősségre lehet vonni a jogállamot leépítő, az uniós pénzeket ellopó kormányokat

– jelentette ki Dobrev Klára, aki akkor úgy fogalmazott: „ideje”, hogy elinduljon a hazánkat büntető jogállamisági eljárás. Indoklása szerint erre azért volt szükség, mert a kormány „kontroll nélkül építi le a magyar demokráciát”.

A magyar jogállamiság vizsgálata ürügyén elkészített Sargentini-jelentés frissített változata, a Delbos-Corfield-jelentés létrehozásában pedig már aktív részt vállalt maga Dobrev Klára is. A tervezet szövege szerint arra kérték az Európai Bizottságot, hogy tartózkodjon a helyreállítási alaphoz benyújtott magyar terv jóváhagyásától. A 230 módosító indítványból Gyurcsány Ferenc felesége 27-hez járult hozzá – írta az Origó. 

A portál felhívta a figyelmet arra is, hogy nem meglepő módon, ezen pontok egyike sem irányult arra, hogy megvédje Magyarországot. Az indítványban olyan fordulatok szerepelnek, mint például hogy az Európai Parlament „üdvözli”, hogy Magyarország esetében döntöttek a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet alkalmazásáról. 

Ezen kívül megállapították a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből származó pénzeszközökkel való visszaélés kockázatát, és felszólították az Európai Bizottságot, hogy tartózkodjon a magyar terv jóváhagyásától.

Borítókép: Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője beszédet mond az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én. (Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.