Hatalmas blamázs a józsefvárosi részvételi költségvetés

Egyetlen szavazat 41 ezer forintjába kerülhetett a Pikó András vezette baloldali önkormányzatnak.

Magyar Nemzet
2023. 07. 26. 9:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A józsefvárosi lakosok alig 1,7 százaléka vett részt a közösségi költségvetés tervezésében, így elmondható, hogy az egész folyamat lényegében teljes érdektelenségbe fulladt – írta meg a Metropol. Mint korábban mi is beszámoltunk róla, a baloldali városvezetés egyik elképzelése eleinte az volt, hogy a közterületekre piszoárokat helyeznek ki, amivel állításuk szerint megoldanák a köztisztasági problémákat.

A baloldal vezette testület a legutóbbi ülésén megszavazta, hogy a részvételi költségvetésre összesen 180 millió forintot biztosítanak, ebből 30 milliót már a jövő évi költségvetés terhére, és még 5 milliót szánnak a koordinálást végző irodának és más működési költségekre. A Józsefvárosújság.hu oldal szerint a szavazáson összesen 1465 józsefvárosi lakos vett részt, 916-an online, 549-en papíralapon. Vörös Tamás fideszes képviselő a Metropolnak elmondta:  

olyan kevesen voksoltak, hogy kalkulációja szerint egy szavazat 41 ezer forintjába került az önkormányzatnak.

Pikó András, Józsefváros baloldali polgármestere hiába dobta be még a választási kampányában a részvételi költségvetés tervét, a helyieket egyáltalán nem mozgatta meg az elképzelés. Az első részvételi költségvetést még 2022-ben tartották meg a kerületben 120 millió forintból, ám a lakosság 1 százalékát sem sikerült bevonni az egyébként hosszadalmas folyamatba, amelynek a végén (2022 júliusában) csupán 13 ötletet választottak ki megvalósításra. A 2023-as, szintén kudarcos részvételi költségvetésre eredetileg 150 millió forintot fordítottak volna. A program részeként egyébként évente 50 millió forint megy el a Közösségi Részvételi Irodára, amelynek vezetője Udvarhelyi Tessza, Pikó András polgármester egykori kampányfőnöke, aki − mint lapunk beszámolt róla − egy Közélet Iskolája nevű aktivistaképző intézményt is vezet a botrányairól elhíresült Auróra utcai közösségi házban, amelyben a kampány- és közösségszervezés, valamint a polgári engedetlenség gyakorlatát lehet elsajátítani a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával.

 

Borítókép: Pikó András (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.