Kiderült, hogy miért pont akkor betegszünk meg, amikor a tengerpartra megyünk

Biológiai, pszichológiai és szociális okai is lehetnek annak, amikor a rég várt nyaralás első napjain jelentkeznek valamely betegség tünetei.

magyar nemzet
Forrás: Semmelweis2023. 07. 06. 16:09
nyaralás, tenger, tengerpart, vakáció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az immunrendszerünk állapota és a stressz-szint változása szoros összefüggésben áll egymással, ugyanis a krónikus stressz gátolja a gyulladásokért felelős immunválaszt, ám amikor a stressz-szint megváltozik, beindulnak a gyulladásos folyamatok, és felszínre kerülhet a betegség – adta közre a Semmelweis Klinika. 

Rávilágítanak arra is, hogy a jelenséget leisure sicknessnek nevezik, és pontosan arra utal, hogy a stressz gátol bizonyos funkciókat, így a gyulladásokért felelős immunválaszt is. Magyarul, amíg benne vagyunk a mókuskerékben, addig nem tör felszínre a betegség, majd amikor a stressz szintje megváltozik, kiütközhetnek a tünetek – magyarázza Papp Zsuzsanna pszichológus. A Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének adjunktusa hozzáteszi: lehetséges, hogy már pár nappal előbb bennünk bujkált a kór, de valahogyan kezeltük a tüneteket, viszont amikor kicsit leengedünk, addigra kerül a betegség lefutása a nehezebb fázisba. 

Statisztikák szerint a legjellemzőbbek ilyenkor a felső légúti, influenzaszerű tünetek, valamint a fáradtság és a migrénes fejfájás.

A kutatásaikban arra is keresik a választ, hogy a jelenség mennyire köthető bizonyos személyiségtípushoz. Például akik jobban szeretik a kontrollt megtartani, nehezebben élik meg, amikor a szabadidejükben nem úgy alakul minden, ahogy megtervezték. 

Szemléletváltással és okos szervezéssel sokat tehetünk a stressz csökkentéséért. Sokkal nyugodtabb lesz az indulás, ha nem az utolsó percben akarunk mindent elintézni, hanem egy napot ráhagyunk a csomagolásra, előkészületekre, és gondot fordítunk az év közbeni stressz megelőzésére, kezelésre – fűzte hozzá Papp Zsuzsanna.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.