Kétharmaddal többen jelentkeztek tanári szakokra idén, mint tavaly

Szeptembertől átjárhatóbb lesz a pedagógusképzés, az új életpályamodell vonzza a fiatalokat – tájékoztatott a minisztérium.

Magyar Nemzet
2023. 07. 28. 18:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rugalmasabbá válnak a pedagógus képzések a következő tanévtől köszönhetően a kormány döntésének, ezzel is segítve azokat, akik szívesen választják a pedagóguspályát – tudatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) a Magyar Nemzetnek küldött közleményében. Mint írták, 

a pedagógus felsőoktatási jelentkezési eredmények is alátámasztják, hogy az új pedagógus életpályáról szóló törvény vonzza a fiatalokat és igény van a pedagógusképzések átjárhatóbbá tételére. 

Hangsúlyozták, tavalyhoz képest 67 százalékkal nőtt a pedagógus képzésre felvettek száma, így ősztől 10 514-en kezdhetik meg a felsőoktatásban tanulmányaikat, ami az elmúlt 6 év legmagasabb száma.

Közölték, a tanárképzés során a legnagyobb felvételi létszámemelkedés azokon a rövidciklusú képzéseken valósult meg, amelyek három-négy félév alatt tanári diplomát nyújtanak további szakmai és módszertani képzéssel a már meglévő diploma mellett. A most megjelent rendelet ezen rövidciklusú képzési lehetőségeket bővíti ki, így szeptembertől már egyes alapképzésre épülően is lehet két és három féléves tanári mesterszak sikeres elvégzésével tanári diplomát szerezni, mind nappali, mind levelező tagozaton. Az eddigi 4 féléves újabb tanári oklevelet adó mesterképzés esetében, meghatározott tanárszakokon a képzési idő három félévesre rövidül (pl. matematikatanár, földrajztanár, biológiatanár).

A módosítás szerint bővül továbbá azoknak a képzéseknek a köre, amelyre épülően az újabb tanári oklevelet adó képzésben lehet részt venni (például gyógypedagógia alapképzés, szociálpedagógia alapképzés). Rövidül az alapképzésre épülő szakmai tanárképzés ideje is. A mérnöktanár, a közgazdásztanár, az agrármérnöktanár, a szociális ismeretek tanára szakon a képzési idő négy félévről három félévre változik azzal, hogy az előzetesen megszerzett szakképző intézményi munkatapasztalat elismerése alapján a tanulmányi idő két félév is lehet. Mindezek mellett az óvodapedagógusok újabb oklevelet adó képzésben két év alatt szerezhetik meg az 1-4. osztály tanítói feladataira feljogosító tanítói szakképzettséget. Ez a módosítás egyben segítséget jelent az óvoda és iskola közötti váltásban a gyermekeknek – tájékoztatott a KIM.

Kiemelték: 

a képzés átalakítása mellett a kormány további jelentős pedagógus-béremeléssel is megbecsültebbé és vonzóbbá teszi a pedagógus életpályát. 

– Amikor Brüsszel kifizeti a Magyarországnak járó forrásokat, megindulhat a jelentős béremelés és a tanárok átlagbére 800 ezer forintra emelkedhet. Az új életpálya törvény szakmai megbecsülést és önálló hivatásrendet is biztosít a pedagógusoknak – zárta közleményét a minisztérium.

Borítókép: Iskolai órát tart egy férfi pedagógus (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.