Besokalltak a migránsoktól a németek, inkább hazánkba költöznek

Egyre több német nyugdíjas telepedik le a Balatonnál és környékén. A Somogy vármegyei hírportál, a Sonline által megkérdezett polgármesterek szerint a kedvezőbb árak, a közbiztonság és a magyar vendégszeretet miatt döntenek úgy a külföldiek, hogy hazánkban töltik el hátralévő életüket. Többen azzal is megtisztelik a magyarokat, hogy elkezdték tanulni az anyanyelvünket.

Magyar Nemzet
Forrás: Sonline.hu2023. 08. 16. 21:48
Siófok, 2023. június 14. A siófoki kikötõ 2023. június 14-én. A Balaton átlagos vízállása meghaladta a 120 centiméteres szabályozási szintet, így egyes déli parti települések védelme érdekében június 13-án megkezdõdött a vízeresztés. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 600 ingatlan található a Balatontól nyolc kilométerre fekvő Szőlősgyörökön. A házak több mint tíz százaléka külföldi, főként német tulajdonban van. Klotz Péter, a település polgármestere szerint olyan német nyugdíjasok telepednek le náluk, akik korábban, még aktív dolgozóként nyaraltak a Balatonnál, és jártak a faluban.

– Az elmúlt években összesen öt német pár költözött hozzánk, legutóbb idén gyarapodtunk egy új családdal – mondta Klotz Péter. – Azt vettük észre, hogy nagyon jól beilleszkedtek a németek a györöki közösségbe. Aktívan részt vesznek minden programunkon, még a mélymagyar eseményeken is, amit nem igazán értenek, de elmagyarázzuk nekik, hogy miről szól. Érdekli őket a magyar kultúra és olykor még adománnyal is támogatják a rendezvényeket – tette hozzá a polgármester.

Klotz Péter hozzátette, hogy több német nyugdíjassal is beszélt, akik elmondták, azért is választják Magyarországot, mert nem tudják elviselni a német migránspolitikát.

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke a Sonline megkeresésére elmondta, már évekkel ezelőtt „megjelentek” a németek a településen, és vásároltak épületet. A mintegy 5300 ingatlan közül körülbelül 300 van külföldi tulajdonban. Lombár Gábor kiemelte, a legtöbb németeké, ezért is szerveznek minden évben német nyelvű lakossági fórumot. – A német nyugdíjaknak itthon nagyobb az értéke, még úgyis, hogy nem olcsó a Balaton – emelte ki a BSZ elnöke.

– Természetesen örülünk annak, hogy hozzánk is jönnek külföldiek, azonban személyes félelmem, hogy ilyen ingatlanárak mellett a magyar fiatalok nem tudnak helyben maradni, ezért máshol kell boldogulniuk – hangsúlyozta Balatonfenyves polgármestere.

Balatonbogláron is szívesen látott vendégek a németek. Mészáros Miklós, a város polgármestere a Sonline.hu-nak elmondta, egyre gyakrabban lehet találkozni a boltokban német nyelvű nyugdíjasokkal. Többen Bogláron telepedtek le, de a kedvezőbb ingatlanárak miatt a környék települései is vonzók számukra. Mészáros Miklós hozzátette, hogy többen is elkezdték tanulni a magyar nyelvet és szívesen ismerkednek a kultúránkkal. Balatonboglár azonban szerencsére jó helyzetben van, mert a városban sok helyen beszélnek németül, ezért könnyen tudnak segíteni a külföldieknek.

Borítókép: A siófoki kikötő 2023. június 14-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.