Csattanós választ adtak a pedagógushallgatók az oktatási rendszert ócsárló baloldalnak

Öt év múlva, mire a most felvett diákok végezni fognak, egymillió forintos lesz a pedagógus-átlagfizetés.

Magyar Nemzet
2023. 08. 02. 7:56
null
Budapest, 2021. július 22. Fiatalok a felvételi ponthatárokat figyelik a telefonjukon a Pont Ott Parti - felvételi eredményváró rendezvényen az ELTE Lágymányosi Campusán 2021. július 22-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rekordmagas pedagógusfelvételi adatok is mutatják, hogy a pedagóguspálya egyre vonzóbb a fiatalok számára; az új pedagóguséletpálya-törvény növelte a pedagógushivatás iránti érdeklődést, a pedagóguspályának nőtt a presztízse és a vonzereje – hangsúlyozta Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: 

idén 18 845-en jelentkeztek pedagógusképzésre, közülük 10 514-en nyertek felvételt, ebből 9674-en tanulhatnak állami ösztöndíjjal. Ez azért jelentős, mivel az utóbbi hat évben nem volt ilyen magas a felvettek száma, ráadásul a pótfelvételivel még tovább növekedhet ez a szám. 

Mint mondta, az idei tíz és fél ezer, a felvett pedagógushallgatók száma jóval magasabb, mint a tíz évvel ezelőtti (2013-as) kilencezer vagy a húsz évvel ezelőtti (2003-as) ötezer. Jó esélyeink vannak tehát arra, hogy a pedagógus-utánpótlás egyre nagyobb számú lesz a következő években. Nagy siker, hogy az utánpótlás tehát nem fogy, hanem idén 67 százalékkal emelkedett – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, hogy az egyik legnagyobb az emelkedés a tanító- és óvodapedagógus-képzésben, ahol megduplázódott a felvettek száma, de a tanárképzésre is közel harmadával kerültek be többen. 

Rétvári Bence kitért arra is, miszerint a baloldali pártok és a szakszervezetek lassan másfél éve folyamatosan igyekeznek minél több fiatalt lebeszélni arról, hogy a pedagóguspályát válasszák, az óvodákban, iskolákban dolgozókat pedig a pálya elhagyására biztatják. A baloldali pártok és szakszervezetek azt állították, hogy az új pedagóguséletpálya-törvény miatt kevesebb lesz a jelentkező a pedagóguspályára. A valóság azonban ennek pont az ellenkezője lett. A kiemelkedően magas felvételi adatokkal a pedagógushallgatók adtak csattanós választ az új életpályatörvényt és az oktatási rendszert folyamatosan ócsárló baloldalnak. 

Hiába a baloldali hergelés, a pedagóguspálya továbbra is az egyik legnépszerűbb

– hangsúlyozta Rétvári Bence, majd az új pedagóguséletpálya-törvény előnyeiről beszélt. Mint mondta, a pedagóguséletpálya-törvény sokkal kedvezőbb a pályakezdőknek, mint a korábbi közalkalmazotti bértábla. Mivel az új életpályarendszerben teljesítménybér van, egy fiatalnak is van esélye magasabb fizetést elérni. Ezen felül az új életpálya megszünteti a fiatal tanárokat kötelezően büntető bérezési elemeket – sorolta. Fontos továbbá – folytatta –, hogy az új pedagóguséletpálya-törvény megteremtette a nagyarányú pedagógusbér-emelés alapjait. 

Amennyiben az EU nem tartja tovább önkényesen vissza a Magyarországnak törvény szerint járó forrásokat, úgy több mint a kétszeresére nőhet az idei és jövő évi 10-10 százalékos béremelés. Ezzel öt év múlva, mire a most felvettek végezni fognak, egymillió forintos lesz a pedagógus-átlagfizetés

 – jelezte az államtitkár.

Javaslatokat vár a Belügyminisztérium 

Megjelent a pedagógus-életpályamodell rendelettervezete, amely hétfőn került ki a Belügyminisztérium oldalára. A 83 oldalas dokumentum egyebek mellett a pedagógusok teljesítményértékelésének átalakítását és a gyakornoki fizetéseket is részletezi, továbbá felveti azt is, hogy 2024. május 31-ét követően pedagógus szakképesítést vagy szakképzettséggel rendelkező pedagógus csak akkor tölthet be pedagógus munkakört, ha felsőoktatási intézményben esküt tett. A tervezetet augusztus 8-ig lehet véleményezni.

Borítókép: Fiatalok a felvételi ponthatárokat figyelik a telefonjukon a Pont ott parti – felvételi eredményváró rendezvényen 2021-ben (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.