Elmondták, hogyan és miért lenne nagyon fontos védekezni a szúnyogok ellen

Védekezésre kéri a lakosságot a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 29. 17:53
Aedes,Aegypti,Mosquito.,Close,Up,A,Mosquito,Sucking,Human,Blood,
731139415 Fotó: frank60 Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz magyarországi megjelenése miatt a szúnyogcsípések megelőzésére és a szúnyogok elleni védekezésre kéri a lakosságot a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Az előző héten diagnosztizált esetekkel együtt a nyugat-nílusi láz miatt idén nyilvántartott megbetegedések száma 15-re emelkedett (14 magyarországi és egy „importált”).

A betegek nagy része hatvanévesnél idősebb, többségüknél idegrendszeri tünetek miatt végezték el a nyugat-nílusi láz kimutatására irányuló vizsgálatokat.

Budapestről és hét vármegye területéről diagnosztizálták a 14 magyarországi beteget: a fővároson kívül Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegyéből.

A nyugat-nílusi láz Magyarországon minden évben szezonálisan (június–november) előforduló, szúnyogok által terjesztett betegség. A fertőzöttek többsége tünetmentes, néhány százalékban enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, amelyek többnyire három–hat nap alatt maguktól gyógyulnak. A leginkább idős emberek esetében idegrendszeri tünetek léphetnek fel – tették hozzá.

A központ felhívta a figyelmet arra, hogy bár az ázsiai tigrisszúnyog képes terjeszteni a nyugat-nílusi lázat is, annak elsődleges terjesztői leginkább a Magyarországon honos szúnyogok.

Az NNGYK emiatt arra kéri a lakosságot, hogy védekezzenek a szúnyogcsípések ellen.

Viseljenek hosszú szárú, hosszú ujjú ruhát, hogy csökkentsék a csípésnek kitett bőrfelületet. A szabadban használjanak bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket, illetve szúnyogriasztó spirált vagy lámpaolajat.

A zárt térben a legfontosabb rovarhálók felszerelése a nyílászárókra, ez biztos, hosszú távú és vegyszermentes megoldást jelent. Ha szúnyogok jutottak a lakásba, szúnyogirtó párologtatóval vagy aeroszollal irthatjuk őket – sorolták.

Kiemelten fontosnak nevezték, hogy szüntessük meg a kertben, udvaron lévő vízgyűjtőket, mert ezekben a szúnyogok országszerte képesek szaporodni.

A közleményben kitértek arra: a fertőzés a szúnyogcsípéssel emberről emberre nem terjed, de szervdonációval és vérátömlesztéssel átadható. Ennek megakadályozása érdekében a diagnosztizált fertőzések környezetében a véradást korlátozzák.

A véradással kapcsolatos EU-s irányelv 2004 óta kimondja a véradók kizárására vonatkozó kötelezettséget, ha olyan területen tartózkodtak, ahol a nyugat-nílusi vírus helyi fertőzésének kockázata fennáll. Emiatt az NNGYK és az Országos Vérellátó Szolgálat között folyamatos a kommunikáció.

Ha 2–12 nappal a szúnyogcsípés után láz és ízületi fájdalom lép fel, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.