Szúnyogpánik: több fővárosi kerületben rendkívüli szúnyoggyérítést végeznek

Pánikhangulat tört ki tigrisszúnyogok miatt több fővárosi kerületben, ezért a kerületi polgármesterek rendkívüli kémiai szúnyoggyérítést kezdeményeztek. Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint több kerületben elszaporodtak a tigrisszúnyogok, amelyek a nyugat-nílusi vírust hordozhatják, ezért a XVI. és a XXII. kerületekből érkezőknél megelőzési célból megtagadták a véradás lehetőségét. Közben a Demokratikus Koalíció szándékos hangulatkeltésbe kezdett, holott egyelőre nincs több megbetegedés, mint a korábbi években.

2023. 08. 29. 16:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Azonnali szúnyogirtást kérvényeztem” – írta Karsai Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere a közösségi oldalán. Azt írta: a jelenlegi helyzet miatt jogos a lakossági felháborodás, ezért megtette a szükséges lépéseket. „A mai napon levelet írtam dr. Góra Zoltánnak, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának, amelyben a rendkívüli helyzetre tekintettel szorgalmaztam a kerület teljes lakott területére a légi úton történő kémiai gyérítést. Ehhez azonban szükség van az országos tiszti főorvos engedélyére, ezért Müller Cecíliához fordultam, hogy hagyja jóvá kisvárosunkban a légi kémiai irtást. Illetve azt is kértem, hogy tájékoztassanak, miért került fel Budafok-Tétény az Országos Vérellátó Szolgálat tiltólistájára a tigrisszúnyogok kapcsán. Önkormányzatunk erről hivatalos értesítést nem kapott, én is a Facebookról értesültem róla. Ez elfogadhatatlan, hiszen nem tudjuk kellőképpen informálni a lakosságot” – írta felháborodottan a fideszes polgármester. 

A helyhatóság vezetője bejelentése után gyors válaszban az Országos Katasztrófavédelem arról tájékoztatta a hivatalt, hogy szeptember 1-jén földi kémiai gyérítést végeznek a XXII. kerületben.

– Bízom benne, hogy a földi mellett a légi gyérítést is elvégzik, és végre megszabadulunk a szúnyoginváziótól – szögezte le Karsai Ferenc. Hasonló tapasztalatokról számolt be Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere, ő is a közösségi médiából értesült, hogy kerületi lakos nem adhat vért a szúnyoginvázió miatt, ezért levélben fordult a vérellátó szolgálathoz. 

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) augusztus 26-i tájékoztatója szerint harminc napig nem adhat vért az a személy, aki legalább egy napig ezeken vagy más európai, a nyugat-nílusi vírus szempontjából kockázatosnak minősített területeken tartózkodott, és ezalatt egy tigrisszúnyog meg is csípte. 

Az OVSZ szerint az elmúlt napokban tévesen jelent meg a hír. 

Nagy Sándor, az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese az ATV híradójának elmondta: önmagában a tigrisszúnyog jelenléte nem befolyásolja a véradást, vagyis nem zárnak ki kerületeket, netán egy teljes várost a véradásból csak azért, mert ott jelen van a nyugat-nílus láz kórokozóját hordozó szúnyogfajta. 

A főigazgató-helyettes hozzátette: véradáskor csupán annyi történik, hogy aki az érintett, fertőzött területekről érkezik, az egy pluszkérdést kap azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt harminc napban megcsípte-e a különös kinézetű, az átlagostól eltérő méretű, nagy, csíkos rovar. A válasz alapján döntenek az egyén alkalmasságáról.

Elhamarkodott pánikkeltésbe kezdett a DK 

A minden év augusztusában esedékes szúnyoginvázió híre hallatán a Demokratikus Koalíció (DK) egészségpolitikusa, az árnyékminiszter Komáromi Zoltán rögtön vészhelyzetet hirdetett. Azt írta: az árnyékkormány azonnali tájékoztatást követel, tudni szeretnék, hogy hány megbetegedés történt a tigrisszúnyogok miatt, előfordult már olyan eset, hogy valaki kórházi ápolásra szorult a vírussal összefüggésben, ha igen, akkor hány esetben, és miért titkolták a helyiek elől a fertőzés veszélyét.

– A titkolózás miatt a lakók azzal szembesülhettek, hogy súlyos betegséget terjesztő rovarok szaporodtak el ott, ahol addig a gyerekeik játszottak nap mint nap – tette hozzá Komáromi, aki szerint jól látszik, hogy az Orbán-kormányt semennyire sem érdekli a magyarok élete, máskülönben pontos tájékoztatást küldtek volna az egész országnak. 

A DK árnyékminiszterének a figyelmét bizonyára elkerülte az, hogy minden augusztusban nagyobb számmal vannak jelen a szúnyogok, és a tigrisszúnyog sem idén szabadult rá az országra.

Nem lesz minden tigrisszúnyog nyugat-nílusi vírushordozó

A Qubit internetes lapnak nyilatkozó Kemenesi Gábor virológus szerint semmi bizonyíték nincs arra, hogy a tigrisszúnyog ténylegesen terjesztené Magyarországon a nyugat-nílusi vírust. Kurucz Kornélia ökológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának adjunktusa elmondta: túlzásnak érzi, hogy a véradást ezeken a területeken a tigrisszúnyog előfordulása miatt kell korlátozni, mert az már szinte az egész országban előfordul, és nem ismer kerülethatárokat. Azt is hozzátette: nem lesz minden tigrisszúnyog nyugat-nílusi vírushordozó.

A lap kitért arra: a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi vírus már az 1980-as évek óta jelen van Európában, és Magyarországon az elmúlt körülbelül húsz évben már évente regisztrálnak emberi megbetegedéseket.

A kórokozót a fertőzöttek nagyjából nyolcvan százaléka tünetmentesen hordozhatja, a maradék húsz százalékuknál pedig a nyugat-nílusi láznak nevezett, lázzal és más influenzaszerű tünetekkel járó megbetegedést válthat ki. A fertőzés az esetek kevesebb mint egy százalékában jár súlyos, központi idegrendszert érintő vírusos agyvelőgyulladással, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Az idei szezonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ augusztus 20-ig nyolc megbetegedést regisztrált. Ebből ötöt augusztus 14–20. között jelentettek, ami illeszkedik az európai esetszámok megugrásához, amik általában augusztusban szoktak tetőzni.

Borítókép: Tigrisszúnyog (Forrás: MTA.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.