Leáldozott a magyar drogmaffiózóknak Spanyolországban

Az Europol Game Over körözési kampányában előkelő helyen volt az a három magyar drogmaffiózó, akiket Spanyolországban fogtak el a napokban. A Guardia Civil és a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói közös akcióban csaptak le. A bűnözők életfogytiglani fegyházat is kaphatnak, annyi kábítószert termeltek és terjesztettek.

2023. 08. 01. 13:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét óriási sikerről számolhatott be ma a kábítószer elleni küzdelem területén Boross Zoltán ezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője, aki María del Camino Martínez de Banos Martínez de Morentin hadnaggyal, a Guardia Civil Alicante EDOA kábítószer elleni egység vezetőjével közös sajtótájékoztatón számolt be az eredményekről.

Cikkünkből megtudhatja: 

* Mi az a high-tech droggyár?

* Hány magyar drogbűnöző volt egyszerre a Game Over-kampányban?

* Mit csináltak a szökevények Spanyolországban?

* Mikor kerültek célkeresztbe a magyar drogmaffiózók?

* Bujkál még valaki a magyar drogmaffiózók közül?

 

Teve utcai nemzetközi sajttáj
Boross Zoltán ezredes és María del Camino Martínez de Banos Martínez de Morentin hadnagy (Fotó: Csudai Sándor/ORIGO)

Megtudhattuk, hogy három magyar drogmaffiózónak is befellegzett júliusban Spanyolországban.

Boross ezredes nyomatékosította: a művelet kiemelten fontos eseményként könyvelhető el, tekintve, hogy a spanyolokkal közös akcióban három magas szintű szervezett bűnözőt sikerült egy időben elfogni. A nemzetközi bűnügyi együttműködésben július 19-én a spanyolországi Calp településen ütöttek rajta V. Sándor István, V. Roland és K. Erik Tibor magyar állampolgárokon – a drogmaffiózókat szökésükkor Európa legkeresettebb bűnözői közé sorolták.

Droggyár high-tech technológiával

Az időközben váddá érett megalapozott gyanú szerint V. Sándor István és társai 2020-ban és 2021-ben Bács-Kiskun vármegyében előbb Kecelen, majd Kecskemét külterületén mintegy háromszázmillió forint értékű beruházással egy professzionálisan felszerelt, számítógépes rendszer által távvezérelt, többezer cannabis sativa (kender) növény egyidejű termesztésére és feldolgozására szolgáló infrastruktúrát alakítottak ki. 

Az üzemet a KR NNI debreceni osztálya 2021. május 21-én felszámolta, és az ügyben 165 kg kábítószert (marihuána és kokain) foglalt le, míg vagyonvisszaszerzési eljárásban összesen több mint 380 millió forintnak megfelelő vagyont vontak el a bűnszervezet tagjaitól. A nyomozóknak akkor a bűnszervezet mind a hét tagját sikerült azonosítaniuk. Közülük kettőt rövid időn belül Magyarországon el is fogtak, míg a szökésben lévő öt tag ellen a Debreceni Járásbíróság európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetése miatt.

Öt magyar a Game Over kampányban

A bűnszervezet öt tagja 2022 októberében bekerült az Europol Game Over elnevezésű médiakampányába, a legkeresettebb 54 európai bűnöző közé. Ez azért volt egyedülálló, mert korábban arra még nem volt példa, hogy Magyarországról egyszerre egy időben öt körözött is szerepeljen a listán.

A bűnszervezet ellen folytatott eljárást a nyomozóhatóság idén tavasszal befejezte, és az ügyben a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség 2023 májusában vádat emelt. A terheltek bűnösségük bizonyítása esetén életfogytig tartó szabadságvesztésre is számíthatnak.

Szökés alatt is terítették a drogot

V. Sándor István és társai az ellenük kiadott elfogatóparancsok elől Spanyolországba menekültek, és éveken át bujkáltak külföldi álneveken. Illegális tevékenységüket azonban ekkor sem adták fel. A megalapozott gyanú szerint rejtőzködésük alatt 2022 tavaszától további magyar állampolgárok bevonásával kamionokba rejtve kábítószert csempésztek be hazánkba, amely miatt a KR NNI győri osztálya folytat ellenük nyomozást.

 

A beszerzett bizonyítékok alapján legkevesebb tíz alkalommal száz kilogramm marihuánát és tíz kilogramm kokaint hoztak be Magyarországra szervezett módon. A bűnbandától 2022 novemberében 16 kilogramm marihuánát és egy kilogramm kokaint foglaltak le a nyomozók az egyik szállítás során, amikor a sofőr belépett Zala vármegye területére Szlovénia irányából.

 

Célkeresztben a szökevények

Mivel idén májusban olyan információk merültek fel, hogy V. Sándor István és társai a híres spanyol Costa Blanca tengerparti üdülőterületen rejtőzhetnek, a KR NNI debreceni és a győri osztálya nemzetközi bűnügyi együttműködés során felvette a kapcsolatot a spanyol Guardia Civillel. Majd az ügyet felügyelő Zala Vármegyei Főügyészség az EUROJUST (Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége) segítségét kérte, mivel fontos bizonyítékokat is kerestek a nyomozók a bűnszervezet rejtekhelyén. Az alicantei ügyészség európai nyomozási határozat alapján támogatta az eredményes munkát, és az illetékes spanyol bíróság engedélyezte az elfogás utáni kutatásokat a bűnözők búvóhelyein.

Teve utcai nemzetközi sajttáj
Az egyik drogmaffiózó elfogása (Fotó: Csudai Sándor/Origó)

Így a KR NNI és a Guardia Civil közös akciót szervezett július 19-ére. Alicante tartományban, Calp településen sikerült elfogni Magyarország három legkeresettebb körözöttjét: V. Sándor István és V. Roland budapesti, valamint K. Erik Tibor algyői lakosokat.

 

Két drogmaffiózó még bujkál

A nyomozók munkája ebben az ügyben még korántsem ért véget, hiszen a bűnszervezet két tagja továbbra is szökésben van. Az ő felkutatásuk is kiemelt feladat. Bagaméri Tamás és Csikós András ellen továbbra is körözés van érvényben. Mind a ketten Magyarország körözési toplistáján szerepelnek, míg Bagaméri Tamás 2023. július 25-e óta átvette V. Sándor István helyét az Europol körözési toplistáján.

A rendőrség kéri, hogy akinek érdemi információja van a két körözöttről, az tegyen bejelentést a 112-es segélyhívón.

Borítókép: V. Sándor Istvánt (Előtérben) és K. Erik Tibort a motorjukról kapták le a Guardia Civil nyomozói (Fotó: Csudai Sándor/Origó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.