Orbán Viktor: Nagy dolgokra voltunk, vagyunk és leszünk hivatottak + videó

A miniszterelnök beszédet mondott Zalaegerszegen a német hadiipari óriás, a Rheinmetall gyáravatóján.

Magyar Nemzet
2023. 08. 18. 11:02
ORBÁN Viktor
Felavatták a Rheinmetall harckocsigyárát Zalaegerszegen Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zalaegerszegi gyár átadása egy német-magyar közös bölcsességnek és előrelátásnak, az európai és a világpolitikai helyzet közös értékelésének az eredménye 

– jelentette ki a német hadiipari óriás, a Rheinmetall zalaegerszegi gyáravatóján Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint Magyarország, Közép-Európa és Németország szétválaszthatatlanul össze van tapasztva, és a versenyképesség megőrzésében a legtermészetesebb szövetségesek vagyunk és leszünk a jövőben is. A német ipar ma már a járműgyártástól a hadiiparig pontosan tudja, mekkora szerepet játszanak a magyarországi gyárak, a magyar szakmunkások és mérnökök, a magyar hozzáadott érték a német világmárkák globális sikerében – mondta Orbán Viktor. 

 

Made in Hungary

Mint fogalmazott, akik nem foglalkoznak hadiiparral, azt gondolhatják, hogy futunk az események után, azonban már 2017-ben meghoztuk az első döntéseket. Minden, amit itt látnak, hamarabb történt, mint ahogy a többiek rájöttek arra, hogy erre szükség van– tette hozzá.– Másfél évvel ezelőtt is itt álltunk. Ami azóta történt, önmagáért beszél. Elkészült a gyár, amelynek az épületét tavaly tavasszal adtuk át. Magyar földön, magyar szakmunkások és magyar mérnök által készült minden. Made in Hungary a szó minden értelmében – fogalmazott a miniszterelnök a gyáravatón.

Mint mondta, 

ezt a gyárat magyar munkások és mérnökök fogják működtetni. – Ezt akkor is tartsuk észben, amikor az agyonkritizált magyar oktatási rendszerre gondolunk

– jegyezte meg. Orbán Viktor jelezte azt is, hogy itt nemcsak gyártás van, hanem mérnökök képzése és kutatás-fejlesztés is zajlik. – Gyártás és kutatás-fejlesztés egy helyen. Zalaegerszeg olyan hely lett, ahonnan a hadiipart és az elektronikát illetően jól lehet látni a jövőt – húzta alá.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Harci drónok és lőszerek is készülnek hazánkban

A miniszterelnök bejelentette, hogy 

egy izraeli céggel vegyesvállalatot hoznak létre harci drónok gyártására. 

– Itt nem állunk meg. Jövőre Várpalotán a Rheinmetall lőszergyára fog működni. Egy éve adtuk át az Airbus gyulai gyárát, ahol harci helikopterekhez készítenek alkatrészeket – ismertette. A kormányfő kiemelte, hogy az elmúlt évek válságai ellenére nem adta fel hazánk, hogy önálló védelmi ipara legyen, a háború pedig csak megerősítette az eltökéltséget. – Idén a védelmi kiadások elérik a nemzeti össztermék két százalékát, ezt a szintet jövőre is tartani fogjuk – húzta alá Orbán Viktor.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Elmondta, hogy a magyar hadi erények régi időkre nyúlnak vissza. 

A békéhez erő kell. Lelki, gazdasági és katonai erő. Lelki, hogy ellenálljunk a háborúpártiaknak, hogy belepréseljenek minket a háborúba. A gazdasági erő ahhoz kell, hogy túllendüljünk a háború és a szankciók okozta károkon. Katonai erőre pedig azért van szükségünk, hogy mindenki láthassa: háborús időkben is meg tudjuk őrizni Magyarország békéjét és biztonságát

– mutatott rá a kormányfő.

A miniszterelnök végül köszönetet mondott Zalaegerszegnek, hogy otthont adott a beruházásnak. Mint mondta, „legyen ez a bizonyítéka annak, hogy mi, magyarok nagy dolgokra voltunk, vagyunk és leszünk hivatottak”.

 

A legmodernebb harckocsigyár Európában

Az ünnepségen a Rheinmetall-csoport ügyvezetője kifejtette: a zalaegerszegi gyár egy csúcsteljesítményű komplexum, amely ma a legmodernebb harckocsigyár Európában. Ez a létesítmény olyan képességeket ad Magyarország számára, ami lehetővé teszi, hogy európai és NATO-partnerekkel dolgozhasson együtt, miközben ennek a gyönyörű országnak a nemzetbiztonságát is szolgálja.

Armin Papperger kiemelte, hogy a zalaegerszegi gyár fontos mérföldköve a Rheinmetallnak, amelynek komoly tervei vannak a magyar piacon.

Mint kiderült, több száz új munkahelyet szeretnének létrehozni az egerszegi Lynx-gyárban, miközben fontos szerepet töltenek be a „Zrínyi 2026” elnevezésű kezdeményezésben. 

Annak középpontjában az országos katonai erők modern felfegyverzése és az ehhez kapcsolódó helyi gyártás áll. A program keretében a Honvédelmi Minisztérium a Rheinmetallt bízta meg a legkorszerűbb lánctalpas és kerekes járművek beszállításával. Mint ismert, Németországban építik az első 46 Lynxet, majd további 163 darab már Zalaegerszegen gördül le a gyártósorról, a szállítások 2024-ben kezdődnek. A szerződés emellett egyéb szolgáltatásokat tartalmaz, például szimulátorokat, képzést és oktatást, valamint kezdeti pótalkatrész-ellátást és a karbantartási szolgáltatásokat.

Péntek reggeli interjújában a miniszterelnök rámutatott: ha a háború véget érne, akkor egy pillanat alatt megváltozna az a közeg, amiben az európai gazdaság van. Kiemelte azt is, hogy meg kell védeni a munkahelyeket, és egy számjegyűre kell csökkenteni az inflációt. Orbán Viktor beszélt az atlétikai világbajnokságról is, mondván: összefügg a budapesti atlétikai világbajnokság és a gazdaság növekedése, ám szerinte ennél nagyobb dologról van szó. Mint mondta, azt a célt tűzték ki, hogy Budapest világeseményeknek adjon otthont, amelyek a fővárosra irányítják a világ figyelmét. Ebbe a sorba illeszkedik az atlétikai világbajnokság is.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.