Varga Mihály: Megvédjük a magyar gazdákat

Kultúrát csak összetartozó emberek hozhatnak létre, hangoztatta a pénzügyminiszter szombaton Tiszafüreden, a Magyarok kenyere – tizenöt millió búzaszem program Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei búzagyűjtő és összeöntő napján, hozzátéve, hogy ma százszor annyi kenyeret süthetnek az összegyűjtött lisztből, mint tizenhárom évvel ezelőtt, a program indulásakor.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 05. 13:29
VARGA Mihály
Tiszafüred, 2023. augusztus 5. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem program Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei búzagyûjtõ és összeöntõ napján Tiszafüreden 2023. augusztus 5-én. MTI/Mészáros János Fotó: Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály arról beszélt, hogy a Magyarok kenyere program egy bő évtizede egyfajta új nemzeti ünneppé nőtte ki magát, az önzetlen segítőkészség, a nemzeti összetartozás alulról szerveződő ünnepévé vált. A magyarságban töretlenül jelen van az összetartozás elemi érzése, amely ebben a programban is felszínre törhetett mondta.

Tizenhárom évvel ezelőtt a pécsi Korinek László kezdeményezésére indult el a program és az első évben gyűjtött búza mennyisége egy bő évtized alatt a százszorosára nőtt. Ma százszor annyi kenyeret süthetnek az összegyűjtött lisztből, mint kezdetben.

Kultúrát csak összetartozó emberek hozhatnak létre – hangoztatta. A miniszter felidézte, hogy 13 évvel ezelőtt Pécs viselte az Európa kulturális fővárosa címet, és jobb nem is történhetett volna, mint ez a kulturális évadból szárba szökkent, az összetartozást évről évre megerősítő civil kezdeményezés.

Augusztus 20-ra, Szent István napjára, az államalapítás ünnepére készül majd el a Magyarok kenyere program keretében az ország kenyere. Ehhez a háromszáz kilogrammos kenyérhez az anyaországi búza mellett a határon túlról, a diaszpórából is érkezik búza, kovász, só és forrásvíz.

A Magyarok kenyere program ezért ma már tekinthető felkészülésnek az augusztus 20-át megelőző ünnepi, ugyanakkor cselekvő és a rászorulóknak aktívan segítő programsorozatnak jelentette ki a politikus.

Varga Mihály elmondta,

az országszerte minden évben százával megtartott búzagyűjtó napok és összeöntések valósággal újrateremtették augusztus 20. össznemzeti bázisát. Ez fejeződik ki a 15 millió magyar búzaszem szimbolikus megfogalmazásában is.

A pénzügyminiszter szólt arról, hogy a tavalyi aszály után idén már lényegesen jobbak a terméshozamok. A hazai búzatermés minőségben és mennyiségben is ki tudja elégíteni a hazai igényeket. A magyar mezőgazdaság idén pozitívan tud hozzájárulni a magyar gazdaság teljesítményéhez.

Varga Mihály kitért arra, hogy a szomszédunkban zajló háború és a brüsszeli lépések a magyar agráriumra is káros hatással vannak. Felidézte, hogy néhány hónapja nemzetközi megállapodás született annak érdekében, hogy az ukrán gabona háborús helyzetben is eljusson a célpiacát jelentő afrikai országokba. Mint mondta: nem ez történt, a szállítmányok a közép-kelet-európai országokban rekedtek, felborítva a piacainkat, károkat okozva a helyi gazdáknak.

Kiemelte: ha nem akadályoznák meg, hogy az ellenőrizetlen minőségű ukrán gabona elárassza a magyar agrárpiacot, akkor a dömpingárak tönkretennék a magyar gazdákat, és akár már jövőre magyar búza nélkül maradnánk. 

Bár Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciójával segíti a háború sújtotta Ukrajnát, nekünk a magyar az érdek az első. Nem hagyjuk magunkat tönkretenni, megvédjük a magyar gazdákat az ellenőrizetlen minőségű ukrán gabonától

 – hangsúlyozta Varga Mihály.

Hubai Imre Csaba, a NAK Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei elnöke elmondta: a vármegyében 208 tonna búza gyűlt össze, ebből mintegy 128 tonna liszt lesz.

Horváth Vivien ügyvezető, a Magyarok kenyere program projektvezetője elmondta, hogy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében különösen erős az összefogás, ha idén is ezer tonna gabona gyűlik össze, annak húsz százalékát ez a vármegye teljesítette.

A beszédek után búzaösszeöntés következett. A nap további részében többek között búzaadományozó szertartás, valamint az új kenyér megszentelése, megáldása, megszegése szerepelt a kulturális és családi programok mellett.

Borítókép: Illusztráció (MTI/Mészáros János)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.