Mindszenty József hercegprímás emléke előtt tisztelegtek Zalaegerszegen

Mária-kongresszust rendeznek a hétvégén.

2023. 09. 09. 12:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mária-kongresszus. Közös imádság. Összetartozás. Mementó. Legutóbb hetvenöt évvel ezelőtt, 1948 szeptemberében adott otthont a vármegyeszékhely hasonló kongresszusnak. Mindszenty József hercegprímás emléke előtt is tisztelegtünk a szombati, szabadtéri szentmisén: együtt, vármegyén innen és túlról érkezett hívek sokaságával – fogalmazott a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

– Istennek legyen hála!

– tette hozá.

A Magyar Kurír számolt be róla, hogy a 75 évvel ezelőtti Mária-kongresszus a katolikus Zala utolsó nagy lobbanása volt az üldöztetések sötét éveinek kezdetén, a munkanap ellenére legalább 35 ezer ember és az akkori püspöki kar nagy részének részvétételével.

A zalaegerszegi ünnepségnek hivatalos himnuszt is komponáltak Zalai Mária-himnusz címen, amelynek szövegét Kollányi Fülöp ferences atya írta, zenéjét pedig Király László, a nagytemplom karnagya szerezte. Zala vármegye újkori története talán legnagyobb volumenű rendezvényének akkori fő szónoka Mindszenty József bíboros hercegprímás, egykori zalaegerszegi plébános és veszprémi püspök volt.

A zalaegerszegi Családkapocs Keresztény Kulturális Egyesület célja, hogy a Szombathelyi Egyházmegyével, a városi plébániákkal, a Mindszentyneummal, Zalaegerszeg városával közösen a jelen korunkhoz igazodva emlékezzünk az akkori eseményekre, ezzel megszólítva a híveket, erősítve bennük az összetartozás érzését

– jelezte a portál.

Az ünnepi Veni Sancte szentmisét Udvardy György veszprémi érsek mutatta be, majd a liturgiát követően fáklyás körmenet indult a vezetésével. Emellett Székely János szombathelyi főpásztor celebrált szentmisét. A Te Deum szentmisét Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek mutatta be.

A programsorozat számos lelkiségi és zenei előadást tartalmaz, az előadók között található Varga László kaposvári megyéspüspök is, illetve a Mária Magdolna-templomban elhangzik Tolcsvay László és Müller Péter–Müller Péter Sziámi közös szerzeménye, a Mária evangéliuma rockopera oratórikus előadása is.

Borítókép: A Mária-kongresszus résztvevői a szombati szentmisén (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.