Ortodox kápolnát szentelt Budapesten a konstantinápolyi pátriárka

A két éve átadott ökumenikus kórházi kápolna mellett.

2023. 09. 24. 21:30
Ortodox kápolna szentelése I.Bartholomaiosz kontantinnápolyi egyetemes pátriárka
Teknős Miklós
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ortodox kápolnát szentelt a II. János Pál pápa téren I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka. A szentélyt magánadományból alakították ki az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) védnökségével.

Az eseményen részt vett Lomnici Zoltán, az EMT elnöke és Arszejonosz Kardamakisz érsek-metropolita, valamint Szunai Miklós főtitkár, aki a kápolna kialakítását is támogatta adományozóként.

Az ortodox kápolnát közvetlenül a két évvel ezelőtt felavatott ökumenikus kórházi kápolna mellett alakították ki a keresztény egyházak kapcsolatainak erősítése jegyében.

Ortodox kápolna szentelése I.Bartholomaiosz kontantinnápolyi egyetemes pátriárka
Fotó: Teknős Miklós

Az ünnepélyes felszentelés alkalmával I. Bartholomaiosz köszönetet mondott és háláját fejezte ki az adományozónak és a magyar kormánynak, amely Budapest történelmi központjában biztosított helyet az ortodox kápolna számára. A konstantinápolyi egyetemes pátriárka külön köszönetet mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, akit barátjának nevezett.

Az eseményen Szunai Miklós adományozónak, az EMT főtitkárának Arszejonosz Kardamakisz, Ausztria metropolitája, Magyarország és Közép-Európa exarchája az egyházért való mindenkori munkálkodásért, az elismerés és köszönet jeleként ezüst érdemkeresztet adományozott.

Az EMT a keresztények egységének megteremtéséért a maga erejével megpróbál mindent megtenni, és boldogok, hogy ezt a vasárnapi felszentelést maga az egyetemes pátriárka végezte el – mondta Lomnici Zoltán. Felidézte, hogy I. Bartholomaiosz, aki az ortodox egyház több száz millió hívét képviseli, két évvel ezelőtt vette át az EMT kitüntetését, és élen jár abban, hogy az ortodox és a katolikus keresztény hívek tovább közeledjenek egymáshoz.

 

Történelmi látogatás

Ötnapos látogatásra érkezett Magyarországra I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka. Hétfőn részt vesz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen azon a konferencián, amelyet teremtésvédelmi kérdésekről és a békéről tartanak. A tanácskozáson fontos deklarációt is elfogadnak.

A konstantinápolyi egyetemes pátriárka a Pannonhalmi Főapátság meghívására jelen volt pénteken a pannonhalmi ökumenikus konferencián. Történelmi jelentőségű látogatásának csúcspontjaként vasárnap ortodox Isteni Liturgiát ünnepeltek a pannonhalmi Szent Márton-bazilikában, amelyen a pátriárka elnökölt – számolt be az eseményről a Magyar Kurír.

Ortodox kápolna szentelése I.Bartholomaiosz kontantinnápolyi egyetemes pátriárka
Fotó: Teknős Miklós

Borítókép: Az ortodox kápolna szentelése (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.