Átlagosan hetvennyolcezer forinttal kapnak többet a nyugdíjasok

A kormány kihirdette a kiegészítő nyugdíjemelésről szóló rendeletet a korábbi bejelentéseknek megfelelően – közölte Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára Magyarország Kormánya hivatalos közösségi oldalára feltöltött felvételen.

2023. 10. 06. 19:21
null
Nyugdíjasok illusztráció Velencei tó, Budapest Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mostani háborús időkben is biztosítják az inflációkövető nyugdíjemelést, ezzel is kifejezve a kormány idősek iránti megbecsülését, közölte. Mint mondta,

a januárig visszamenőleges nyugdíj-kiegészítést a novemberi nyugdíjjal együtt fogják megkapni az idősek és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők, ez 2,5 millió embert érint.

A kiegészítés biztosítja az inflációkövető nyugdíjemelést a mostani megemelkedett háborús és szankciós infláció mellett is. A nyugdíj-kiegészítés mértéke 3,5 százalékpont. Ez egy 210 ezer forintos átlagnyugdíj esetén havi 6500 forintot, éves szinten a 13. havi nyugdíjjal együtt összesen közel 85 ezer forintot jelent. 

Novemberben átlagosan 78 ezer forinttal kapnak többet az októberi ellátásukhoz képest a nyugdíjasok. 

A kiegészítő nyugdíjemelésre közel 190 milliárd forintot fordít a kormány. 2024 januárban pedig újabb nyugdíjemelés várható, amelynek mértékét a jövő évre becsült inflációnak megfelelően hat százalékban állapítottuk meg, majd februárban érkezik a szintén emelt összegű 13. havi nyugdíj – közölte.

Vitályos Eszter hangsúlyozta, a kormány tisztában van azzal, hogy a nyugdíjasok megélhetéséhez alapvető fontosságúak a rezsidíjak és az élelmiszerárak. Ezért bármennyire nem tetszik Brüsszelnek, a mostani háborús időkben is megvédik a rezsicsökkentett árakat és az online árfigyelővel a multikat is rávették az élelmiszerárak csökkentésére is – szögezte le az államtitkár. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.