Elárulta az FBI különleges ügynöke, hogyan védekezhetünk az online csalók ellen

Kétnapos nemzetközi konferencián tárgyalnak kilenc ország, az Interpol és az FBI szakemberei. Chance Adam, az FBI különleges ügynöke nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.

2023. 10. 04. 17:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Chance Adam különleges ügynök nemcsak azért különleges, mert az FBI specialistája, hanem azért is, mert annak a budapesti különleges egységnek a tagja, akik 23 éve dolgoznak Magyarországon kétévente váltott ügynökökkel. Chance Adam az egyik előadója volt ma a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) online csalásokról szóló nemzetközi konferenciájának.

Az üzleti e-maillel elkövetett online csalások okozzák a legnagyobb károkat az FBI különleges ügynöke szerint (Grafika: Interpol)

A különleges ügynök ékes magyarsággal köszöntötte a Magyar Nemzet bűnügyi tudósítóját, akinek elárulta: tavaly nyáron érkezett Magyarországra, az azt megelőző tíz hónapban már tanult magyarul tanár segítségével. Mióta hazánkban van, jobban ragadtak rá a szavak és mondatok, bár amikor a gyakorlatban kell alkalmaznia a magyar nyelvet például egy üzletben, akkor nehézségekbe ütközik.

Kifejtette, hogy amióta csak az internet megjelent, az Egyesült Államokban és máshol is léteznek az online térben kibertámadások, léteznek a kiberbűnözők által elkövetett bűncselekmények.

Hogy melyek a leghatékonyabb csalások az online térben? – kérdezett vissza, majd némi töprengés után előadásának témáját hozta fel, angol kifejezéssel (tükörfordításban) az üzleti e-mailek útján történő csalásokról tartott szakszerű, mélyreható előadást. Ezt csak elmondásból tudjuk, mivel a kényes információk százai miatt a konferencia zárt ajtók mögött zajlik.

Chance Adam különleges ügynök szerint tömegesen érkezik bejelentés az FBI-hoz az online csalásokról, amelyekkel hatalmas károkat okoznak a bűnözők. Dollármilliárdokról van szó – hangsúlyozta a különleges ügynök, aki egy tipikus példáról is beszélt.

Adott egy cég, ami nagy összegeket utal az ügyfeleinek: a kiberbűnözők egy valós e-mailnek látszó hamis e-mailen keresztül olyan megadott helyre irányítják az utalást, ahol a pénz az elkövetőknél fog landolni.

Ezt lehet tenni a kiberbűnözők ellen (Forrás: Europol)

Miként lehet kivédeni az ilyen csalásokat? Mindig alaposan meg kell nézni az érkező e-mailt, kezdve az e-mail-linkkel és címével. A hamis e-maileknek mindig vannak árulkodó jegyei. Például az e-mail-címben egy alávonásos kötőjel van egy pont helyett. Nem a megszokott céges e-mail-címről van szó, bár annak látszik, miközben valójában nem az, gyakran csak egypontnyi eltérés van, és máris a bűnözőknél landol a pénz, nem az eredeti címzettnél. Aki alaposan megnézi, analizálja az érkező e-maileket, észre kell hogy vegye ezeket a hibákat, különbségeket.

Nagyon hasznos, ha egy cégnek van saját belső politikája például az utalásokra vonatkozóan is. Az is egy jel lehet, ha mondjuk az e-mail a belső politikától való eltérésre ösztönöz. Mindig érdemes a saját eljárásrendhez ragaszkodni, és attól nem eltérni. Ezek a hamis e-mailek mindig sürgetőek, hogy azonnal kell rá reagálni, még aznap kell utalni. Az is jel, ha el akarják érni, aki küldte az e-mailt, ám nem elérhető valamiért.

A különleges ügynök mit tanácsol nekünk, egyszerű felhasználóknak? Legyünk ugyanolyan gyanakvók, mint a hétköznapi életben, hogy ne váljunk áldozattá. Legyünk figyelmesek, ne higgyünk el mindent, amit mondanak nekünk a világhálón.

A nemzetközi konferenciát a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) szervezte meg és rendezi. Az NVSZ ugyanis a korrupció elleni küzdelemben fellépő kormány által kijelölt állami szervezet.

Egyedülálló FBI–NNI egység

A világon egyedülálló FBI–NNI Nemzetközi Egység, amelynek jelenleg tagja Chance Adam különleges ügynök is, szorította ki végleg Budapestről Szeva bácsit, valamint fogta el az USA-ban az alvilági bandaháború kirobbantóját, Kisbandit, azaz Lakatos Andrást. Ez csak két sikeres nyomozás az egység működésének 23 éve alatt. A magyar nyomozók és amerikai ügynökök együtt dolgoznak az amerikai nagykövetségen és az NNI-ben lévő közös irodájukban.

 

Borítókép: Kétnapos konferencia Budapesten az online csalásokról (Forrás: NVSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.