Elbukhatja az uniós forrásokat a baloldali vezetésű Érd

A városvezetés az utolsó pillanatra hagyott több fejlesztést is, így kicsúszhatnak a határidőkből.

Forrás: VG2023. 10. 27. 9:26
null
Érd, 2023. február 13. Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala (a Városháza) épülete az Alsó utcában. A több mint 70 ezer lakosú település 63 négyzetkilométeren terül el. Városias gyors fejlõdése a múlt század második felétõl folyamatos. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is bizonytalan az uniós források sorsa a Budapest szomszédságában lévő, hetvenezres agglomerációs településen, Érden – írja a Világgazdaság. A cikk szerint az ellenzéki Csőzik László polgármester vezette város, amely évek óta horribilis összegeket görget maga előtt, miközben a településvezető folyamatosan pénzhiányra panaszkodik, érthetetlen okból az utolsó pillanatra hagyta az uniós forrásból megvalósuló csomópontfejlesztéseket, ezért kicsúszhat a határidőkből.

Bő fél évvel a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus zárása előtt a 12 VEKOP-os útépítési projektből mindössze két projektet adtak át hivatalosan, és hat olyan volt köztük, amelyre csak idén írták ki a közbeszerzést, tehát egy kapavágás sem történt.

Kiemelték, hogy azóta sem javult érdemben a helyzet, legfeljebb annyiban változott, hogy az érintett útfejlesztésekre kiírt közbeszerzési eljárás szeptember végén lezárult, ám ha neki is látnak a nyertes ajánlattevők (a Strabag, a Pulzus és Közműépítő Kft., a HE-DO, valamint a Colas) a munkálatoknak, szűk két hónapjuk lesz, hogy végezzenek.

Ráadásul a munkavégzést biztosan hátráltatja majd az időjárás, amely novemberben–decemberben jó eséllyel csapadékosra fordulhat. S ott van még a másik probléma, amely legalább annyira a levőben lóg, hogy olyan műszaki problémák merülhetnek fel, amelyek hetekkel kitolhatják a munkálatok befejezését. A törökbálinti út felújításakor ezzel már egyszer szembesült a város

– ismerteti a cikk.

Mindez azért gond, mert ha a város nem tud számlák birtokában rendben elszámolni az EU felé, már csak az állam jóindulatán múlik, hogy visszakéri-e a 2017 végén kifizetett, többmilliárdos előleget, amely azóta is ott hever az önkormányzat számláján.

Nem tartunk forrásvesztéstől, a Miniszterelnökség illetékes szakembereivel folyamatos az egyeztetés, támogatásukról biztosították az érdi önkormányzatot

– írta László Ferenc, a városháza kommunikációs vezetője a lapnak. Szerinte a Miniszterelnökség már hozzájárult a szerződések megkötéséhez, tehát a kormány illetékesei is úgy látják, hogy az idei év folyamán elég idő áll rendelkezésre a projektek megvalósításához. Úgy véli, hogy a cégek sem tettek volna ajánlatot, ha nem látnák biztosítottnak a projektek befejezését.

Nem ez az első alkalom, hogy a település az utolsó pillanatra hagyja a beruházásait. Ennek szimbolikus esete volt a tárnoki út felújítása, amelyre 2018-ban kapott a Pénzügyminisztériumtól 150 millió forintot, de csak 2021 nyarán, tehát több mint három év után volt hajlandó a közbeszerzést kiírni. A késlekedésnek meg is lett az ára, a közbeszerzésen győztes Colas, majd a második helyezett Swietelsky is visszalépett, miután úgy ítélték meg, hogy a rendelkezésre álló keretösszegből nem tudnák megvalósítani a tervbe vett beruházást.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.