Fodor Gábor: Mégiscsak azt kellene nézni, hogy Budapest működjön + videó

Fodor Gábor szerint a főváros választási rendszere nem megfelelő, aminek megváltoztatását most még aktuális kérdésnek tartja. Az egykori politikus szerint a főváros szempontjából nem jó helyen vannak a felelősségi körök, ezért azt javasolja, hogy a tisztán listás választási rendszert állítsák vissza – közölte a Hír TV Napi Aktuális című műsorában.

2023. 10. 25. 16:32
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fodor Gábor felhívta a figyelmet, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntően úgy áll össze, hogy a kerületi polgármesterek vesznek részt benne, és úgynevezett kompenzációs listán még kilenc tag kap mandátumot a testületben. A kerületi polgármester elsősorban a kerülete érdekeit nézi, és nem a fővárosét, hiszen neki a kerületben kell megmérettetni és megnyerni majd azt a következő választást, és ott kérik tőle számon a választók is, hogy mit csinál. Mint mondta, a korábbi alapvetően listás rendszerben pártlistákra szavaztak, és olyan képviselők kerültek be a testületbe, akik a fővárosért feleltek.

Fodor Gábor szerint 

az új rendszernek kimondottan politikai haszna lenne, éppen a felelősség vagy a jó gazda szempontjából, és tisztázná az erőviszonyokat, amely az ellenzéknek abszolút az érdeke lehet.

 

 

Mégiscsak azt kéne nézni, hogy a város működjön

Annak kapcsán, hogy vajon Karácsony Gergely pártja be fog-e állni a javaslat mögé, Fodor Gábor felvetette, hogy aki azt szeretné, hogy a főváros működőképesebb legyen, az álljon mellé. Hozzátette, hogy csak a politikai szempontok alapján nem tartja valószínűnek, hogy mellé fognak állni. Mint mondta, a nagyon pici pártoknak nem lenne érdekük, ugyanis tarthatnak a megmérettetéstől, mert akkor kiderülne, hogy milyen a támogatottságuk. Viszont a nagyobb és meghatározóbb kormányoldali és ellenzéki pártoknak egyértelműen érdekük, mert tisztítaná vagy egyértelművé tenné a képet – vélekedett.

Fodor szerint 

a pártok ugyanazt akarják, amit a választó is akar általában, de mégiscsak azt kéne nézni, hogy a város működjön.

 

Amint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Fodor Gábor nemrég megjelent véleménycikkében felvetette, hogy állítsák vissza a tisztán listás választást a Fővárosi Közgyűlés esetében. Fodor szerint ez a megoldás arra is alkalmas lenne, hogy tisztázza a politikai erőviszonyokat. Ha tisztán listán választanák meg a Fővárosi Közgyűlés tagjait a volt képviselő szerint, akkor megszűnne az a helyzet, amelyet úgy jellemez, hogy 

a kerületi polgármesterek dominanciája érvényesül a testületben, 

emiatt a fővárosi szempontok kevésbé jelennek meg a döntésekben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.