Bűncselekménygyanús mikroadományok: Tordai Csaba a baloldal egyik legfontosabb háttérembere + videó

Az a Tordai Csaba is kiemelkedő szereplője volt a 2010-es kormányváltás átadás-átvételi folyamatának, akinek belvárosi ügyvédi irodájában nemrég házkutatást tartott az adóhatóság, mivel a gyanú szerint itt hamisíthatták meg a Karácsony Gergely nevével fémjelzett 99 Mozgalom mikroadományairól szóló jegyzőkönyveket. Az azóta megszűnt Heti Válasz videójában még látható a jelenet, ahogyan Navracsics Tibor leendő miniszterként besétál a Molnár Csaba vezette Miniszterelnöki Hivatalba, az asztalnál pedig Tordai Csaba várja a fideszeseket.

2023. 11. 20. 5:50
A11I0441
20220103 budapest a fovarosi kozgyulesnek a varoshaza eladasa ug Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor 2010. május 31-én a későbbi tárcavezető, Navracsics Tibor besétált a Bajnai-kormány Miniszterelnöki Hivatalának épületébe, akkor a kancelláriát vezető Molnár Csaba irodájában mások mellett Tordai Csaba fogadta őt – derül ki a Heti Válasz által az eseményről készített videóból (4:18-tól látható a szóban forgó részlet). 

A jogász végzettségű Tordai jelenleg Karácsony Gergely jogi főtanácsadója, és a főpolgármester körül kirobbant mikroadományos botrány egyik főszereplője, ugyanis az ő irodájában hamisíthattak meg több, az adománygyűjtés körülményeiről szóló jegyzőkönyvet. 

Tordairól bár köztudott, hogy főosztályvezetői, államtitkári pozíciókat viselt a Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormányokban, ám egy olyan kényes tárgyalásban való részvétel, mint amilyen a minisztériumok átadás-átvételének a folyamata, azt felételezi, hogy Tordai a legbelső bizalmi kör tagja a baloldalon. 

Tordai politikai karrierje a 2010-es években inkább lefelé ívelt, 2019-től azonban Karácsony Gergely főpolgármester jogi főtanácsadója lett. Bajnai Gordon a Városháza-gate botránya során az egyik hangfelvételen azt mondta beszélgetőtársainak Tordairól, hogy ő ajánlotta be Karácsonyhoz, illetve azt is hangsúlyozta, hogy „két ember üzemelteti ma a fővárost, Tordai Csaba az egyik”. (Érdekesség, hogy a Bajnai által említett két ember közül a másik is a Heti Válasz 2010-es videójában szerepel, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a felvételeken Kiss Péter MSZP-s miniszter jobbkezeként bukkant fel.) 

Mint arról korábban már beszámoltunk, Gyurcsány és Bajnai embere, Tordai Csaba nagy bajba került, ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) házkutatást tartott a jogász belvárosi ügyvédi irodájában november 9-én. Érdeklődésünkre az adóhatóság akkor azt közölte, hogy a „NAV munkatársai büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában”.  

Ismert: a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom Egyesület számlájára 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között 506 millió forintot fizetett be készpénzben a szervezet képviselője, Perjés Gábor. A pénzek állítólag mikroadományokból származnak, ám a gyanús körülmények miatt a 99 Mozgalom számlavezető pénzintézete, az OTP feljelentést tett. A bank szerint nem kerülhettek olyan módon a leadott pénzek az adománygyűjtő ládákba, ahogyan az a jegyzőkönyvekben szerepelt. Ez utóbbi dokumentumok közül többet meg is hamisíthattak, ugyanis az iratokat hitelesítő két MSZP-s pártmunkatárs vallomása szerint ők csupán egyetlen iratot szignóztak, miközben aláírásuk tíz dokumentumon is megtalálható. 

Borítókép: Tordai Csaba (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.