Azonnali kiutasítás járhat a renitenseknek Magyarországon

– Azokra a nem magyar állampolgárokra, akik nem működnek együtt a hatóságokkal, akár azonnali kiutasítás is várhat – mondta lapunknak ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője azzal kapcsolatban, hogy a kormány új törvényjavaslatot készít, amelynek alapján teljeskörűen felülvizsgálja a hatályos idegenrendészeti szabályozást. Az alkotmányjogász bíráló, részrehajló álláspontot vár Brüsszeltől a módosítás miatt.

2023. 11. 14. 5:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azokra a nem magyar állampolgárokra, akik nem működnek együtt a hatóságokkal, akár azonnali kiutasítás is várhat – mondta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi tanácsadója azzal kapcsolatban, hogy a kormány új törvényjavaslatot szerkeszt és teljeskörűen felülvizsgálja a hatályos idegenrendészeti szabályozást.

Borítókép: Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász (Fotó: MTI/Kovács Attila).
Ifj. Lomnici Zoltán elmondta: a módosítással az érintett személy kiutasítását hatékonyabban és gyorsan lehet majd foganatosítani. Fotó: MTI/Kovács Attila)
Ifj. Lomnici Zoltán elmondta: a módosítással az érintett személy kiutasítását hatékonyabban és gyorsan lehet majd lefolytatni (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Az új törvényjavaslat minden harmadik országból érkezőnek egyértelművé fogja tenni, hogy Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni. A magyar családok védelme érdekében az üres álláshelyeket a magyar munkaerő-tartalék aktivizálásával, az álláskeresők és inaktívak bevonásával kell feltölteni.

 

A kiutasítás két lépcsőben történhet

A kormány határozott elvi döntése szerint 

külföldi munkaerő alkalmazására csak és kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek,

ezért a lehető legszigorúbb szabályozás kialakítására van szükség. A kabinet arról is döntött, hogy a nemzeti érdekek érvényesítése érdekében a teljes körű szabályozás megalkotásáig a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvény alkalmazására nem kerül sor. Ifj. Lomnici Zoltán elmondta: 

a módosítással az érintett személy kiutasítását hatékonyabban és gyorsan lehet majd foganatosítani.

Hozzátette: ha valaki nem tartja be az együttélés szabályait, azonnal kitoloncolják az országból, és ez a külföldi vendégmunkások esetében is érvényes lesz. Az alkotmányjogász kifejtette, az illegális tartózkodás megszüntetése kétlépéses eljárásban történik: először létrejön egy kiutasítási határozat, amely megnyitja az önkéntes távozás időszakát.

Ezt követően amennyiben szükséges, megszületik a kitoloncolási határozat, amely már idegenrendészeti őrizettel is járhat, majd kitoloncolással végződik. A vonatkozó EU-s szabályozás alapján a nem uniós állampolgár illegális tartózkodása esetén a kiutasítási határozat önkéntes távozásra 7 és 30 nap közötti időtartamot engedélyezhet, amely megrövidíthető, de akár azonnali kiutasítással is végződhet. Ezt abban az esetben tehetik meg a hatóságok, ha fennáll a kockázat, hogy az illegálisan az országban tartózkodó nem uniós állampolgár

  • el fog menekülni,
  • hamis kérelmet nyújtott be vagy 
  • kockázatot jelent a közbiztonság/nemzetbiztonság számára.

Ez a gyakorlatban azonnali kiutasítást jelent.
 

Nem járhat kiutasítás oda, ahol kínoznák

A szakértő kifejtette: a magyar gyakorlat akkor felel meg a nemzetközi jogi elvárásoknak, ha a kiutasítottakat a származási országba vagy abba az országba toloncolják vissza, amely őket visszafogadni köteles a visszaküldés tilalmának figyelembevételével.

Senki nem utasítható ki olyan államba vagy nem adható ki olyan államnak, ahol az a veszély fenyegeti, hogy halálra ítélik, kínozzák vagy más embertelen bánásmódnak, büntetésnek vetik alá

– részletezte. Hozzátette: ha a nem uniós állampolgár rendelkezik egy másik uniós ország érvényes tartózkodási engedélyével vagy azzal egyenértékű engedéllyel, akkor – kiutasítás esetén – azonnal vissza kell térnie abba az országba.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint Brüsszel a menetrend szerinti jogalkotási kifogásait várhatóan soron kívül fogja jelezni, és az Európai Bizottság minden bizonnyal támaszkodni fog a saját, valamint a strasbourgi Emberi Jogok Euró­pai Bírósága eddigi többnyire szélsőségesen liberális gyakorlatára is. A szakértő olyan bíráló, részrehajló álláspontot vár Brüsszel részéről, amely szerint a magyar szabályozás tartalma és fő iránya rossz tendenciát mutat. Megjegyezte ugyanakkor: Brüsszelben ma már egyre többen hangoztatják, hogy a kitoloncolásra kell fókuszálnia az új migrációs rendeleteknek.

Borítókép: Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a dél-olaszországi Lampedusa szigetének kikötőjébe 2023. szeptember 18-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.