A Katona igazgatóját mentegetik a baloldali megmondóemberek + videó

Vannak, akik szerint semmi gond nincs a DK-soknak adott árkedvezménnyel.

Forrás: Origó2023. 12. 04. 21:59
MÁTÉ Gábor
Budapest, 2023. január 24. Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója a fõváros egyesítésének 150. évfordulóját ünneplõ Budapest 150 programsorozat nyitórendezvényén az Örkény Színházban 2023. január 24-én. A Budapest Nyitány címû zeneszerzõi pályázat meghirdetésével és a Budapest Drámapályázat díjátadójával kezdõdött el a programsorozat. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási a felháborodás a Katona József Színház háttérdolgozói között amiatt, hogy Máté Gábor igazgató kirúgott egy közönségszervezőt – írja az Origó. A lap szerint több színész azért orrolt meg Máté Gáborra, mert összedőlt a Katona-legenda: a színház nem megy, nincs elég néző.

Példaként hozták Bodor Johanna, a Budapesti Operettszínházban megbukott egykori balettigazgató és amatőr színésznő megszólalását, aki a színházigazgató moralitásáról elmélkedik. Írásában a színésznő úgy vélte, hogy a Gothár Péter rendező zaklatási botrányának eltussolásában központi szerepet játszó igazgató gondolkodásmódjában sok minden fontos, de a moralitás különösen az.

 

Csak „hiba” volt

Bodor bejegyzésében következetesen „hibának” nevezte a szokatlan támogatást, ezzel megpróbálva jelentékteleníteni. Nem túl életszerű, hogy Máté Gáborék ne értesültek volna egy ilyen kaliberű döntésről, de ha mégis így volt, a felelősség vezetőként mindenképpen őket terheli – értékelt az Origó.

A koreográfus szerint azzal, hogy kirúgtak egy vezetőt, és figyelmeztetésben részesítettek két munkavállalót, az ügy le van tudva. „A Katona meghozta a döntést, megtette a kötelességét” – fogalmazott bejegyzésében. Ezután arra próbálta rávenni az ismerőseit, hogy

álljanak ki a botrányos ügyeket produkáló színház mellett, amit morális okokkal indokolt.

Szerinte a Katona annyit adott az országnak, hogy mindenkinek úgy kellene gondolkodnia a kérdésben, mint neki. Bodor elkötelezett baloldali művész, rendszeresen dolgozik persze a Katona József Színházban, dolgozott már Máté Gábor igazgatóval és Ascher Tamás főrendezővel is, és nemrég Ókovács Szilvesztert, az Operaház főigazgatóját támadta, amiért maradásra biztatta Vidnyánszky Attilát.

 

Nincs itt semmi látnivaló

Szintén megszólalt az ügyben Vásárhelyi Mária, a Gyurcsány Ferenccel szimpatizáló „szociológus” posztjában az fejtegeti, nem lát kivetnivalót abban, hogy párttagok kedvezményt kapnak egy közpénzből működő, papíron politikailag független színházban.

Itt már tényleg mindenkinek elment a józan esze? Politikai hisztériát korbácsolni abból, hogy egy színház csoportos vásárlás esetén kedvezményt biztosít egy párt tagjainak? Ahogyan számos más szervezetnek is, ha csoportosan vásárolnak jegyet. Botrányt csinálni abból, hogy a párt kulturális kedvezménnyel próbálja jutalmazni tagjait?! Nem sportrendezvényre, politikai kurzusfilmre, kuplerájra szerez kedvezményt, hanem egy művész színház előadásaira

– írta a liberális megmondóember.

„Undorító boszorkányüldözést” emlegetett Kerékgyártó István, aki szintén a napokban osztotta meg véleményét a Katona-botrányról. A baloldali író tudni véli, hogy Máté Gáborékkal nem egyeztettek a DK tagjainak szóló kedvezményről. Úgy vélekedett a Gyurcsány-párt szervezője és a Katona munkatársa közötti egyezségről, hogy arról „Máté Gábor csak az ígéret után négy nappal értesült”. Azért nem közölték az igazgatóval azonnal, mert kapásból elutasította volna, és most mégis mindenki Mátét teszi meg bűnbaknak – háborgott az író.

 

Ha nem tudta, alkalmatlan

Ha a színházigazgató nem tudott arról, hogy mi folyik a saját színházában, akkor egész egyszerűen szakmailag alkalmatlan – vélekedett Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője. Úgy folytatta: ha pedig tudott róla, és ezt a megoldást választotta, hogy kirúg egy alkalmazottat, akkor meg emberileg alkalmatlan arra, hogy egy ilyen közösséget vezessen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.