Ezt tennék a magyarok a drogdílerekkel

Vagyonelkobzással büntetnék a drogdílereket a magyarok, az ebből befolyt összegeket pedig prevenciós programokra fordítanák – derült ki a Drogkutató Intézet mai sajtóeseményén. Mint azt Téglásy Kristóf stratégiai igazgató ismertette, a magyarok hozzáállása a kábítószer kérdéséhez megegyezik a kormányzati állásponttal: nem büntetnék az alkalmi fogyasztókat, de drasztikusan sújtanának le az illegális szerek forgalmazóira.

2023. 12. 14. 19:21
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A drogkereskedők súlyosabb büntetését a társadalom közel kétharmada támogatja – jelentette ki Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója egy sajtóeseményen. Az intézet által készített és Ozsváth Kálmán vezető elemző segítségével értékelt felmérésről a stratégiai igazgató elmondta: a súlyosabb büntetést a szerhasználók esetében elutasítja a lakosság többsége, mert akinek van gyermeke, már arra is gondol, hogy mi történik a fiatallal, ha elkapják egy füves cigivel az utcán. A többség úgy véli, hogy az ilyen alkalmi fogyasztókat a mainál szigorúbban már nem kell büntetni – ismertette a stratégiai igazgató.

Úgy folytatta,

a többség egyetért azzal, hogy vagyonelkobzással büntessék a kábítószer-kereskedőket, például vegyék el a prémium vagy luxuskategóriás autóikat. 

Azt is támogatja az emberek nagy része, hogy a hatóságok által elkobzott vagyontárgyakat lehessen értékesíteni, és az abból befolyt összeget prevenciós programokra fordítani. 

A stratégiai igazgató tudatta: az emberek fontosnak gondolják azt is, hogy egy díler büntetésének kiszabásánál ne azt nézzék, mennyi a nála talált szer piaci értéke, hanem a drognak a szakemberek által meghatározott romboló hatását kellene figyelembe venni. A jelenlegi helyzet az, hogy ha például elkapnak valakit a nagy piaci értékű kokainnal, akkor a bűnöző akár öt évet is kaphat, amíg az olcsó „kristály” nevű dizájnerdrogot nagy mennyiségben árusító díler csak felfüggesztettet, annak ellenére, hogy ez a szer sokkal rombolóbb hatást fejt ki a fogyasztókra. Ezen szeretne változtatni a többség a felmérés szerint – vonta le a következtetést Téglásy Kristóf.

Elárulta azt is, hogy a válaszadóknak csupán a 31,2 százaléka sújtaná szigorúbb büntetési tételekkel a fogyasztókat, 57,1 százalékuk pedig súlyosabb büntetéseket szabna ki a drogkereskedőkre. 

Ez egybevág azzal a kormányzati drogellenes stratégiai irányzattal, hogy ne büntessék szigorúan azokat a fiatalokat, akik alkalmanként fogyasztanak illegális szert.

Bár valamilyen büntetést kapnak, nem dekriminalizálják őket, nem kerülnek börtönbe, nem lesz priuszuk, továbbá mentesülnek a büntetőjogi következmények alól. – A kormány politikája ezeknek a fiataloknak esélyt ad, ezt hívják elterelésnek, amivel kétévente egyszer élhetnek, és ezt a társadalom többsége is támogatja – mutatott rá a stratégiai igazgató.

Téglásy Kristóf kitért arra is, hogy a társadalom döntő része nem támogatja a drogokat pozitív színben feltüntető adásokat sugárzó médiumok olyan mértékű büntetését, ami miatt akár egynapos kényszerszünettel sújthatnák őket. Úgy fogalmazott, az emberek figyelmét elkerüli az, hogy egyre többet jelenik meg a drog a filmekben és a sorozatokban, és ezt jópofának vagy menőnek mutatják be. A többség viszont egyetért azzal, hogy a drogok pozitív beállítása veszélyt jelent, illetve azzal is, hogy ezeknek a tartalmaknak legyen 18 éves korhatára. Abban is egyetértés volt, hogy kötelező legyen a szolgáltatónak feltüntetni az illegális kábítószerek megjelenését a különböző tartalmakban, mert a szülőknek joguk van ezekről tudni. 

– Minden fiatalnak el kell mondani, hogy amit követendő példának lát, az nem az élet. A releváns információkat el kell juttatni a fiatalokhoz, hogy képesek legyenek helyes döntést hozni – mondta a stratégiai igazgató.

Borítókép: illusztráció (Fotó forrása: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.