Így érkezhet korábban a nyugdíj

Mintegy egymillióan várják most is, akár napokon át a nyugdíjuk érkezését otthon, annak ellenére, hogy a digitalizációnak köszönhetően évről évre egyre több embernek van bankszámlája.

2023. 12. 20. 5:15
null
Budapest, 2023. február 8. Postás dupla nyugdíjat kézbesít egy nõnek a fõváros XIII. kerületében 2023. február 8-án. Korábban kézhez kaphatják a februári, valamint az emelt összegû 13. havi nyugdíjat, és számos más nyugdíjszerû ellátást azok, akik azt postai úton kérték. Akik bankszámlára kapják a járandóságukat, azokhoz február 10-én érkezik az utalás. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb hátrányba kerülnek azok a nyugdíjasok, akiknek nincs bankszámlájuk, ugyanis sok esetben akár egy héttel később hozza ki nekik a postás a havi járandóságukat.

Lapunknak a Magyar Posta úgy válaszolt: a 2023-ban a több mint 2,4 millió ellátásra jogosult személy mintegy negyven százalékának fizetik készpénzben az ellátást. A nyugdíjfolyósító szervvel kötött megállapodásban foglaltak szerint megbízás alapján végzik a nyugellátások készpénzben történő kifizetését az ellátásra jogosultak lakóhelyén. A megállapodás szerint a Magyar Posta a havi rendszerességű ellátások kifizetését a hónap végétől visszaszámítva 12 munkanapra ütemezve végzi.

A kifizetések ütemezéséről a jogosultakat nyugdíjkifizetési naptár útján értesítik, ami biztosítja, hogy a nyugellátásban részesülők előre értesítetten,

minden hónapban ugyanazon a kifizetési napon kaphassák kézhez a járandóságukat.

A két nyugdíjfizetés között eltelt idő így egyenletes. Elismerték: bár a kifizetés a Magyar Posta által jelzett időpontban történik, a gyakorlatban azonban előfordul, hogy a túlterheltség miatt ez nem történik meg pontosan.

A nyugdíjak postai kézbesítése komoly terhet ró az államra is. A Magyar Posta nem nyújt hivatalos tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy az államnak mennyibe kerül éves szinten a nyugdíjak folyósítása, ám a piaci árakat figyelembe véve kiderül, hogy ez az összeg elérheti a tízmilliárd forintot.

Iborfia-40
Bankszámlával tervezhetőbbé válik a pénz érkezése. Fotó: Szabad Föld/Kállai Márton

Azoknak, akik bankszámlára kapják a nyugdíjukat, jóval tervezhetőbb a pénz megérkezése, hisz

minden hónap 12. napján történik az utalás. Ha ez hétvégére esik, akkor pénteken.

Decemberben az ünnepekre való tekintettel rendszerint már korábban elutalják a nyugdíjat. A kiegészítő emelés és a 13. havi nyugdíj – általában februárban − külön időpontban érkezik.

Az interneten és a Magyar Nemzeti Bank honlapján elérhetők bankszámlaválasztó programok, amelyekkel a nyugdíjasok is választhatnak maguknak megfelelő számlacsomagot. Így azok, akik nem bankfiókban vesznek fel készpénzt, hanem ATM-en, havonta ezer forint alatt is megúszhatják a bankolást. Azoknak azonban, akik bankfiók­ban vennék fel a nyugdíjukat, havi két-három ezer forint bankolási költséggel kell számolniuk. ATM-ből ugyanis egy hónapban 150 ezer forintot még fel lehet venni ingyenesen, a fiókokban történő készpénz-felvételnek magasabb a díja.

A bankszámlának lehet még egy nagy előnye: ha késik a nyugdíj vagy nem tart ki a hó végéig, akkor sem kell másoktól kölcsönkérni. A bankok a nyugdíjasoknak is kínálnak folyószámlahitelt, ha egy náluk vezetett folyószámlára érkezik a járandóság. Ennek az összege a havonta érkező ellátás legfeljebb két-háromszorosa lehet. Más hitelekkel ellentétben a folyószámlahitelnél életkori korlát sincs, az egyetlen elvárás az, hogy rendszeresen érkezzen utalás a számlára. A hátránya az, hogy a kamata viszonylag magas, akár húsz-harminc százalék is lehet.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.