Szenteste és karácsony másnapján is holttestet találtak a tűzoltók – mozgalmas ünnepet tudhatnak maguk mögött a lánglovagok

Az ünnepek alatt sem voltak tétlenek a tűzoltók: számos tűzeset, közlekedési baleset, valamint szén-monoxid-szivárgás miatt kellett kivonulniuk.

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság2023. 12. 27. 11:59
null
Budapest, 2023. november 22. Tûzoltók a katasztrófavédelem új tûzoltóautóinak bemutatóján a szervezet óbudai oktatási központjában 2023. november 22-én. A gépjármûprojekt az Európai Unió 10 milliárd 100 millió forintos vissza nem térítendõ támogatásából, a magyar állam társfinanszírozásában valósult meg. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony három napja alatt 461-szer volt szükség a tűzoltókra – adta hírül lapunknak eljuttatott közleményében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A közlemény szerint szenteste 196, december 25-én 137, 26-án pedig 128 esetben avatkoztak be a tűzoltók. A három nap alatt 104-szer kellett tüzet oltani, ebből 58 helyszínen épület égett, 358 esetben pedig műszaki mentést végeztek.

A három karácsonyi nap alatt nyolc otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, ezekből 27 embernek kellett kiköltöznie. 

Szén-monoxid miatt öt lakás vált fűthetetlenné, kilencen kerültek emiatt rokonokhoz. Szenteste Nyíregyházán, 26-án pedig Miskolcon is egy kialudt tűz nyomait és egy holttestet találtak. 

Karácsony másnapján délután egy óra körül kigyulladt egy családi ház Szegeden. 

Az ötven négyzetméteres ház teljes terjedelmében égett. A tűzoltók egy gázpalackot is kihoztak az épületből, ezzel megelőzve, hogy felrobbanjon.

Kéménytűzhöz is riasztották a tűzoltókat, délután fél háromkor Ádándon egy vegyes tüzelésű kazán kéménye gyulladt ki. A tűzoltók a tüzet eloltották, a lerakódott kormot eltávolították. 

Este hat órakor egy autó égett Szabadegyházán. A tűz a jármű körüli avarra is átterjedt. Este nyolc óra körül Pécelen lobbant lángra egy adventi koszorú, ami a környezetében lévő tárgyakat is meggyújtotta. 

A „csendes gyilkos” sem pihent az ünnepek alatt

Szén-monoxid miatt is vonultak a tűzoltók: fél tizenkettőkor jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy hódmezővásárhelyi lakásban. A nappalival egybeépített konyhában nagyon magas gázkoncentrációt mutattak ki a műszerek. Egy nyílt égésterű, átfolyós vízmelegítő volt a mérgező gáz forrása.

Délután egy órakor egy győri társasházban jelzett az érzékelő. A lakásban gázüzemű cserépkályha működött. A lakásban több gázkészülék környezetében is kimutatták a mérgező gázt, ezért az ott lakót rokonoknál szállásolták el. Tizennégy órakor Budakalászon egy családi ház konyhájában jelzett a szén-monoxid-érzékelő, a gáztűzhely volt a szén-monoxid forrása. 

Délután öt órakor egy hajdúszoboszlói lakás fürdőszobájában szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő egy nyílt égésterű gázkazán miatt. Ugyanebben az időben Zalaegerszegen is jelzett az érzékelő egy fürdőszobában. Este kilenc órakor egy abonyi lakásban szólalt meg az érzékelő. A fürdőszobában működő szieszta kályha volt a mérgező gáz forrása.

A karácsony sem telt el karambolok nélkül

Több közlekedési balesetnél is beavatkoztak a tűzoltók a nap során. Törökbálinton egy bisztró kerítésének, illetve gázbekötésének szaladt egy gépkocsi. Az ütközéstől szivárogni kezdett a gáz, a gázművek szakembereinek kiérkezéséig a tűzoltók biztosították a helyszínt. 

Az M85-ös autóúton Vitnyédnél szalagkorlátnak ütközött egy autó, a tűzoltók áramtalanították. Az M3-as autópályán Bag térségében két autó ütközött. Az egyik jármű mozgásképtelenné vált, a tűzoltók áramtalanították. Délután három autó ütközött az M3-as autópályán Hatvan közelében, a tűzoltók itt is áramtalanították a járműveket. 

Baján két autó ütközött, az egyiket a tűzoltók tolták le az útról. Délután fél háromkor Győrött személyautó és vonat ütközött. A személygépkocsi sofőrje kirepült a járműből. A tűzoltók átvizsgálták a vonatot, melyen senki nem sérült meg, majd segítettek a százötven utasnak, hogy biztonságosan átszállhassanak a mentesítő járatra. 

A rendőrség összesítése szerint egyébként Magyarország területén december 22-től 26-ig a rendőrök 143 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek, melyből öt halálos kimenetelű közlekedési balesetben hét ember vesztette életét, 36 súlyos és 99 könnyű sérüléssel végződött.

A szolgálatot ellátó állomány összesen 565 személyt fogott el, közülük 105 embert az ellenük érvényben lévő körözés alapján, 238 főt bűncselekmény elkövetésén értek tetten. Hatszázharminckét embert állítottak elő, köztük 306 főt bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt, és további 29 személyt ittas vezetés gyanúja miatt. Biztonsági intézkedés 425 esetben történt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.