Az ünnepi időszakban sem állnak le az adathalászok

A csomagküldő szolgálatok soha nem kérik el a bankszámlájának, valamint a bankkártyájának adatait.

Forrás: police.hu2023. 12. 27. 11:24
hacker, kiberbűnözés, informatika Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „pénztárcája” bánta a naivitását annak a szombathelyi férfinak, aki bankkártyájának minden adatát megadta egy kétes hitelességű sms-es üzenetre válaszolva – számolt be a honlapján a rendőrség.  

Egy – látszólag – csomagküldő szolgálattól érkező üzenet alapján a férfi az ott kapott linkre kattintva megadta a bankkártyájának adatait, a CVC-kódot és a lejárati időt, továbbá egy mobilfizetési megoldáshoz kapott kódot is. Ezt követően a számlájának terhére egy távol-keleti országban vásároltak ismeretlen csalók.

Semmilyen körülmények között nem szabad megadni a bankkártya adatokat „csomagküldő szolgálatoktól” érkező értesítések alapján

– hívta fel a figyelmet a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Hozzátették: ennek ellenére sajnos azonban még sokan jóhiszeműen megteszik ezt.

A rendőrség megosztott néhány olyan szempontot, ami alapján könnyen beazonosíthatók az ilyen jellegű csalások:

  • Ha csomagot vár, ellenőrizze a kapott üzenet telefonszámát! Magyarország nemzetközi előhívó száma +36. Ha nem így kezdődik a küldő száma, mindenképpen gyanakodjon!
  • Azért, mert ugyanarra a szolgáltatóra hivatkozik az üzenet, akitől ön csomag érkezését várja, még egyáltalán nem biztos, hogy onnét is keresik!
  • A csomagküldő szolgálatok soha nem kérik el a bankszámlájának, valamint a bankkártyájának adatait, illetve a CVC-kódot sem. Csak a névre, a szállítási címre, illetve a közvetlen elérhetőségekre (telefon, e-mail) van szükségük. Ezeket az információkat azonban a rendelés leadásakor a webshop részére kell megadni. Ők veszik fel a kapcsolatot a szállítást végző vállalkozással, majd adják át részére ezeket az adatokat.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az internetes csalók nem lusták az ünnepi időszakban sem, ilyenkor sokkal több jóhiszemű vásárlót tudnak átverni, mint az év más időszakában. Leggyakrabban e-mailek, sms-ek, közösségi üzenetek formájában, csomagküldő szolgálatok nevében működő bűnözők próbálják becsapni az embereket.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.