Több tízmilliós csalással is vádolják az Amnesty magyarországi igazgatójának testvérét

Álnéven, egy kitalált történettel hívták fel a vevőket ügyvédi közreműködéssel, a jogszerűség látszatát keltve.

Forrás: Mandiner2023. 12. 08. 7:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nem létező érmegyűjtőre hivatkozva, egy afrikai céget is felhasználva károsított meg a vád szerint számtalan sértettet összesen hetvenmillió forinttal az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvére, Vig Mór – tudta meg a Mandiner. A sok száz milliós számlagyár irányításával is meggyanúsított exügyvéd ráadásul a csalásokat egy nemzetközi körözés alatt álló bűnöző segítségével követhette el.

A bűnszövetségben végrehajtott csalási ügyben az információk szerint Vignek volt két bűntársa, egyikük büntetett előéletű, aki jelenleg is szökésben van. A bűnügy szálai egészen 2018 szeptemberéig nyúlnak vissza, onnantól kezdve több mint fél éven keresztül Vig és két barátja szervezetten, 32 sértettet tévesztett és károsított meg, valamint további nyolc személyt kíséreltek meg becsapni. A vád szerint

az egyik vádlott, a Ghánában otthonosan mozgó, jelenleg nemzetközi körözés alatt álló M. Márk egy barátja segítségével jogosulatlanul megszerezte egy érmeárusítást folytató cég vevői adatbázisát, majd álnéven, egy kitalált történettel telefonon felhívta a vevőket.

Nekik azt mondta, hogy egy, a valóságban nem létező külföldi befektető érmegyűjteményeket kíván vásárolni, azok valódi értékén felül, több tízmillió forintért. M. Márk emellett azt állította, hogy csak úgy lehet ehhez a haszonhoz hozzájutni, ha reklámszerződést kötnek egy ghánai céggel, és az érmekollekciók vételárának tíz százalékát előre kifizetik. A Ghánában élő férfinak valóban volt egy ghánai cége, amellyel a sértettel szerződtek, és a kért összegeket a trió másik két tagjának, akik közül az egyik Vig Mór volt, kifizették. A bűnszövetség a vádirat szerint több mint hetvenmillió forinthoz jutott ilyen csalárd módon, illetve további 16 millió forintot is megkíséreltek megszerezni.

A trió az ügyvédi irodába invitálta a sértetteket, az ügyvédi közreműködés pedig az ügyletek jogszerűségének a látszatát erősítette. A megtévesztettek ráadásul kaptak egy valótlan tartalmú vételi szándéknyilatkozatot, illetve később megkapták a valótlan adásvételi szerződést is.

Egyes károsultak a kicsalt összegeket közvetlenül Vig ügyvédi letéti számlájára utalták, amit a jogász pár órával a szerződések megkötését követően az irodájához közel eső ATM-automatából fel is vett.

A csalásokkal szerzett pénzt a vádlottak megosztották, ezzel párhuzamosan a kifizetések „késedelme” miatt a sértetteket különböző indokokkal hitegették.

Az ügyvéd a későbbiekben közel 27 millió forint kárt megtérített – áll a vádiratban, amely azt is tartalmazza, hogy Vig Mórékkal szemben végrehajtandó börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabására tettek indítványt.

 

Borítókép: Vig Dániel, az Amnesty International Magyarország igazgatója (Forrás: Amnesty.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.