Az állatvédők a gyerekeken keresztül szólítják meg a felnőtteket

Nagyot lépett előre a múlt évben az állatvédelem ügye: 2023 elején megalakult a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány. A feladatok sokrétűek, szakmai képzéseket, gyerekprogramokat és az állatvédelem népszerűsítését is magában foglalja az alapítványi munka. Ovádi Péter állatvédelmi kormánybiztos lapunknak arról beszélt: az alapítvány híd a civilek és a kormány között.

2024. 01. 24. 5:48
a20231109_Ovádi Péter előadása_Veszprém_FI_VN (15)
Fotó: FULOP ILDI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sok minden változott az állatvédelem területén. Fontos, hogy az állatvédelemben részt vevők is megkapják azt az oktatást, ami a mai kor kihívásainak megfelel, ezért jegyzőket, rendőröket, hatósági állatorvosokat is képezni fogunk. Az alapítványon keresztül támogatjuk az állatkerteket is, amelyeknek a fajfenntartó program mellett a felelős állattartás népszerűsítése a feladatuk – sorolta lapunk megkeresésére Ovádi Péter a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány feladatait.

OVÁDI Péter
Ovádi Péter kormánybiztos (Fotó: Mónus Márton)

Az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és ­végrehajtásáért felelős kormánybiztos hozzátette, segítő kezet nyújtanak minden esetben, ha baj van.

– A tragédiák nem kerülik el a a civil szervezeteket sem. Tűzesetekről, karambolokról számolnak be, ilyenkor egy-egy millió forint értékben azonnali gyorssegélyt tudtunk biztosítani nekik. Az alapítvány létrehozásával sokkal rugalmasabb lett a magyar állatvédelem – utalt vissza Ovádi Péter az év végi tragikus, állatokat érintő esetekre. Mint mondta, az alapítvány kuratóriuma gyorsabban tud döntést hozni, mint ha ezt egy kormányzati szerv tenné a jogszabályok figyelembevételével.

Az alapítvány híd a civilek és a kormány között. Bár még nincs lezárt évünk, de már látjuk, hogy nagyon jó döntést hoztunk azzal, hogy létrehoztuk

 – hangsúlyozta a kormánybiztos. Az alapítvány 250 millió forint kormányzati támogatással működik. Az állami segítség mellett törekvéseik között szerepel, hogy külső forrásokat is bevonjanak, például a nagy profitot elérő vállalatok nagyobb társadalmi szerepvállalásra bírásával. Az őszi Állatvédelmi pikniken is megjelentek vállalati támogatók, így a piaci szereplőkkel együttesen a kormány több forrást tud bevonni az állatvédelem területére.

Az alapítvány a két héten át tartó állatvédelmi témahét programjaiba is becsatlakozott.

Tavaly már másodjára szervezte meg a kormány a tematikus programsorozatot.

– Azt szoktuk mondani, hogy a ma gyermeke a jövő állattartója. Ősszel 250 ezer gyermeket tudtunk bevonni az edukációs témahét programjaiba. Oktatási és köznevelési intézmények mellett javítóintézetben is jártunk. Nagy siker volt a tápadománygyűjtés és a Te is sétáltass! program a menhelyeken. Minden eszközzel fel kell hívni a figyelmet a felelős állattartásra, a gyerekeken keresztül lehet szólni a felnőttekhez is. Az én generációm nem kapta meg ezt az oktatást, így a gyerekek rengeteg lényeges dologra, például az évenkénti oltásra is fel tudják hívni szüleik figyelmét – húzta alá Ovádi Péter.

Az év végén már a jól bejáratott mottóval, a Közös ügyünk az állatvédelem elnevezéssel parlamenti csoport alakult.

Az állatvédelemben eddig elért eredmények megkívánják, hogy szorosabbra fűzzék az együttműködést az országgyűlési képviselőkkel. Az összefogás támogatja a naprakész információk folyamatos cseréjét, a különböző választókerületeket érintő problémák és javaslatok feltérképezését, valamint az állatvédelemmel kapcsolatos jogalkotási tevékenység erősítését, ösztönzését. A parlamenti csoport tizenhat alapító képviselővel jött létre, a csoportban részt vevők közös célja, hogy az állatok védelmét szolgáló tevékenységet az Országgyűlés tagjai még hatékonyabban láthassák el.

Borítókép: Ovádi Péter (Fotó: Fülöp Ildikó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.