A gyermekvédelmi törvény visszavonását sürgeti az Amnesty International

A szervezet szerint egyre nehezebben férnek hozzá a magyar fiatalok az LMBTQ-témájú információkhoz.

2024. 02. 27. 16:52
null
ITALY-SOCIETY-PRIDE-PARADE-LGBTQ Fotó: ELIANO IMPERATO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felszólította a magyar kormányt az Amnesty International (AI), hogy helyezze hatályon kívül a szervezet által által LMBTQ-ellenesnek tartott gyermekvédelmi törvényt, amelyet 2021 júniusában fogadott el a parlament – írja az Alaska Commons. Diszkriminatívnak és az emberi jogokat sértőnek tartják a jogszabályt, mivel szerintük félelmet kelt a társadalomban és korlátozza az olyan alapvető jogokat, mint a véleménynyilvánítás szabadsága és az információhoz való szabad hozzáférés.

Az Amnesty International szerint a 2021 júniusában elfogadott pedofilellenes törvénycsomag a szervezet szerint olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek diszkriminálják és megbélyegzik az LMBTQ-közösséget. Vagyis tiltja az iskolákban a homoszexualitás vagy a nemváltoztatás népszerűsítését, valamint az LMBTQ-kérdésekkel foglalkozó tartalmak sugárzását a televízióban.

A szervezet A szabadságtól a cenzúráig: a magyar propagandatörvény következményei című jelentése hangsúlyozza, hogy

a törvény életbelépése óta egyre nehezebb a fiataloknak hozzáférniük az LMBTQ-témájú információkhoz.

A szankcióktól való félelem szerintük megakadályozza az állampolgárokat a szexuális irányultsággal és nemi identitással kapcsolatos információk keresésében és megosztásában.

Diszkriminatív hozzáálláshoz és negatív sztereotípiákhoz vezetett a törvény az LMBTQ-személyekkel szemben, valamint félelmet keltett a médiumok, szervezetek és reklámcégek körében az LMBTQ-val kapcsolatos tartalmak terjesztése miatt – hangsúlyozta Mihály Eszter, az AI Magyarország LMBTQ-ügyekkel foglalkozó munkatársa.

Orbán Viktor miniszterelnök a törvény mellett foglalt állást, mivel biztosítja a szülőknek a jogot, hogy eldöntsék, hogyan neveljék gyermekeiket a szexualitásról, és cáfolta az LMBTQ-személyekkel szembeni diszkriminációt. Ennek ellenére az Amnesty International továbbra is sürgeti a törvény visszavonását és a magyarországi LMBTQ-közösségnek okozott károk kezelésére irányuló intézkedéseket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.