Nem szavazta meg a pedofilellenes szigorításokat a baloldal

Azok a pártok tüntetnek, amelyek néhány éve még bojkottálták a törvénymódosításokat.

2024. 02. 27. 14:34
SZABÓ Tímea; KARÁCSONY Gergely; BEDÕ Dávid; IVÁNYI Gábor; VARJU László; FEKETE-GYÕR András; DOBREV Klára; KUNHALMI Ágnes
Budapest, 2024. február 25. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Karácsony Gergely fõpolgármester, Varju László, a DK alelnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek ügyvezetõ társelnöke, Dobrev Klára, a DK árnyék-miniszterelnöke, európai parlamenti (EP-) képviselõje, Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, Bedõ Dávid, a Momentum országgyûlési képviselõje és Fekete-Gyõr András, a Momentum országgyûlési képviselõje (b-j) a közvetlen köztársaságielnök-választásért rendezett demonstráción az Országház elõtti Kossuth Lajos téren 2024. február 25-én. A tüntetést a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek szervezte. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd is csatlakozott azokhoz a civilek által szervezett demonstrációkhoz, amelyeket az elmúlt hetekben nagy visszhangot kiváltott kegyelmi ügy miatt hirdettek meg. A baloldali pártok pedofíliával szembeni utcai tiltakozásai különösen ellentmondásosnak mondhatók, tekintve, hogy 2021-ben, amikor lehetőségük lett volna a pedofilellenes törvénycsomag megszavazására, tüntetőlegesen kivonultak a parlamenti ülésteremből.

Bojkottjukkal azt is kifejezték, hogy nem támogatták a pedofil-nyilvántartás létrehozását, a pedofil gyermekpornográfia elleni javaslatot és azt sem, hogy a szexuális bűncselekmények nem évülhetnek el, illetve hogy a pedofilok neveléssel kapcsolatos munkát se végezhessenek – idézte fel Orbán Viktor miniszterelnök a momentumos képviselők kérdésére válaszolva a parlamentben hétfőn.

 

Szavazás helyett kivonult a baloldal

A pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló javaslatot 2021 utolsó nyári ülésnapján 157 igen, egy nem szavazat mellett fogadta el az Országgyűlés. Az előterjesztésre a kormánypárti képviselők, illetve a jobbikosok szavaztak igennel, a többi baloldali párt viszont kivonulással bojkottálta a szavazást.

A DK, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP is, de Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselők sem voltak hajlandók részt venni a pedofilellenes törvénycsomagról szóló parlamenti voksoláson, az egyetlen nemmel szavazó pedig Székely Sándor független képviselő volt.

Tiltakozásukat azzal indokolták, hogy a kormány a pedofilellenes törvénybe szerintük melegellenes módosításokat vitt bele. Holott a törvénycsomag létrejöttét mindenekelőtt azzal indokolta a kormánypárt, hogy a korábbi években a bíróságok nem egyszer kifejezetten enyhe ítéleteket hoztak a pedofil elkövetőket érintő ügyekben.

Még tüntetést is tartottak a baloldali pártok és jogvédő szervezetek a Kossuth téren, amelyen részt vett Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely is. Dobrev Klára Brüsszelből üzente, hogy „lélekben” ő is velük van. A tüntetés szlogenje „Propagandatörvény helyett elfogadást” volt, és nem meglepő módon a demonstrációt az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Helsinki Bizottság, a Prizma Közösség és a Szivárványcsaládokért Alapítvány szervezte.

A 2021-ben elfogadott törvény alapján

  • a korábbi ígéreteknek megfelelően létrejött egy név szerint kereshető pedofil-nyilvántartás.
  • Szigorodtak a büntető törvénykönyv vonatkozó részei. Ennek fontos eleme, hogy a gyermekek molesztálásáért az eddiginél súlyosabb büntetés jár. Új minősített esetnek számít, ha a pedofil bűncselekményt 12 év alattival szemben vagy hivatalos személyként követik el, sanyargatást vagy erőszakot alkalmazva, illetve ha különös visszaesőként követik el.
  • Bizonyos munkahelyekről kitiltják a pedofilokat.
  • Nem lehet enyhe büntetéssel és minősített esetekben feltételes szabadságra bocsátással megúszni ezeket a típusú bűncselekményeket.
  • A legsúlyosabb pedofil bűncselekmények pedig nem évülnek el, és kitolódik az elévülés kezdete.

Az 2021-ben elfogadott törvény kiegészült azzal, hogy az iskolai szexuális felvilágosítás nem irányulhat a nem megváltoztatása és a homoszexualitás népszerűsítésére.

 

Mélyen hallgatott a baloldal saját botrányai idején

A baloldal ugyanúgy tétlen maradt, amikor Jámbor András párttársánál hetvenezer pedofil felvétel került elő, és akkor is, amikor Bauer Tamás, aztán meg a HVG sorra mentegette a pedofil bűnelkövetőket – emlékeztetett Kocsis Máté a közösségi oldalán. A Fidesz frakcióvezetője azt is felidézte, amikor Pikó András, Józsefváros polgármestere együtt fotózkodott és kampányolt a hírhedt B. Zsolt nevű pedofillal, vagy amikor Pulai András azt mondta, hogy „a pedofilokkal együtt lehet érezni”.

Amint arról lapunk beszámolt, a 2021-es pedofilellenes törvénycsomagot megelőzően a 2012-es új büntető törvénykönyv hatálybalépésével szinte azonnal elkezdődött a pedofíliával vádolt személyek számának növekedése a büntetés-végrehajtási intézményekben. A 2010-es kormányváltás előtt jelentősen kevesebb pedofil bűnelkövető, mindössze 81, napjainkban pedig 663, vagyis több mint nyolcszor annyi pedofil van börtönben – mutatott rá Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben a DK-s Kálmán Olga azonnali kérdésére adott válaszában.

Borítókép: Az ellenzék politikusai (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.