Minden nap tüntetni akar a baloldal

Orbán Viktor alkotmánymódosítással zárja be a törvényi kiskaput, a baloldal megpróbálja meglovagolni az elnöki kegyelmi-ügy okozta felháborodást, Novák Katalin és Varga Judit lemondását követeli.

2024. 02. 09. 17:26
EP2I7938
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüntetéseket szervezett a baloldal péntek délutánra Budapesten. A napokban nagy visszhangot váltott ki, amikor nyilvánosságra került, hogy az államfő elnöki kegyelmet adott egy jogerősen elítélt egykori igazgatóhelyettesnek, aki segített a főnökének eltussolni, hogy szexuális visszaéléseket követett el kiskorúak sérelmére. A korábbi – például a pedagógusokra hivatkozva megszervezett – demonstrációkhoz képest annyi a különbség, hogy a civilek által szervezett megmozduláshoz a baloldali pártok is csatlakoztak: MSZP, DK, Momentum, Párbeszéd.

A vonulásos demonstráció az Országos Közös Akarat nevű szerveződés által 16 órára a Belügyminisztérium elé hirdetett demonstrációval kezdődött. A mindössze néhány száz főt kitevő, főleg 50 felettiekből álló tüntetők között az MSZP-t többen is képviselték: megjelent Hiller István, de a két társelnök, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre is. Apró, de annál érdekesebb momentum volt, hogy a tüntetés egyik szervezője az éves melegfelvonulás, a Budapest Pride hivatalos logojával ellátott megafonnal végezte a munkáját. 

EP2I7979
A Demokratikus Koalíció politikusai a Belügyminisztérium elé szervezett demonstráción (Fotó: Teknős Miklós)

A Demokratikus Koalíció már több politikussal érkezett, valamint mozgósított nagyságrendileg ötven fő aktivistát is. Nem meglepő módon megjelent még néhány baloldali kerületi vezető is: V. Naszályi Márta budavári és Horváth Csaba zuglói polgármestert is látni lehetett a tüntetők között. A tanártüntetésekről ismert Simkó Edit „rezsim temetést” hangoztatott, és Novák Katalin, illetve Varga Judit lemondását követelte. A történelmi pedagógusbér-emelés miatt fő témáját elvesztő Egységes Diákfront elnökségi tagja, Kiss Gergő  pedig arról beszélt, hogy szerinte Pintér Sándor hibája, hogy megtörtént a gyermekekkel szembeni visszaélés, mert a belügy alá tartoznak a gyermekotthonok és a rendőrség is. – Pintér Sándor belügyminiszternek és a nyomozóknak dolguk van még az ügyben, a rendőrségnek nyomoznia kell tovább. Az állam többszörösen cserben hagyta a gyerekeket, ezért legalább kárenyhítést kell nyújtani – jelentette ki.

Budapest Pride megafon a szervező kezében


 

A Momentum minden nap a Sándor-palota elé akar vonulni

Donáth Anna pártja 18 órára a Sándor-palota elé szervezett tüntetést, az OKA-demonstráció résztvevői és a hozzájuk csatlakozók, mintegy ötszáz fő a Belügyminisztériumtól a Lánchídon át, pártzászlók alatt vonult a helyszínre.

A hídon pártzászlók alatt vonultak a tüntetők

Tudósítónk helyszíni beszámolja szerint a Sándor-palota előtti demonstráción megjelent és felszólalt Jámbor András, a Párbeszéd szélsőbaloldali országgyűlési képviselője, akinek a munkatársa súlyos pedofil-ügybe keveredett, ugyanis a tavaly februári szélsőbaloldali embervadászattal kapcsolatos nyomozás sarán a lakásán, az élettársa laptopján háromszáz pedofil pornófilmet találtak.  A képviselő beszéde alatt előkerült szervezetének, a szélsőbaloldali Szikra mozgalomnak a molinója is. 

Jámbor kijelentette: a magyarok többsége szerint Novák Katalinnak mennie kell, de vele együtt Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Judit, volt igazságügyi miniszter távozását is követelte. A szélsőbaloldali képviselő a hozzá köthető pedofilvád miatt megkísérelte magát mosdatni, amikor azt állította, hogy a Fidesszel ellentétben neki és a mozgalmának semmi köze a pedofíliához, mégis rendszeresen ezzel vádolják. Úgy vélekedett, hogy nem alkotmánymódosításra, hanem a gyermekek védelmére van szükség. 

Donáth Anna, a Momentum elnöke felszólalásában kijelentette: romlott a jelenlegi rendszer, a történtek pedig elfogadhatatlanok. Az államfő az elnöki kegyelem intézményét ásta alá, mert nem indokolta meg a döntését – fogalmazott. Donáth szerint Novák Katalin tettestárs, és le kell mondania, ahogy Varga Juditnak is. A Momentum elnöke tiltakozott az ellen, hogy a volt igazságügyminiszter a Fidesz EP-listavezetője legyen. Ezután tiltakozássorozatot hirdetett, minden este 18:00-kor a Sándor palota előtt fognak tüntetni, egészen a köztársasági elnök lemondásáig. 

A tüntetés hivatalos vége után a tüntetés résztvevői lila füstöt eregettek és plüss állatokat dobáltak a Sándor Palota felé

A baloldal nem mindig ennyire harcos, ha pedofíliáról van szó. – Megjegyzem, a pedofil-bűncselekményekkel kapcsolatban kell fellépni, nem a pedofilokkal szemben, az csak egy betegség – ezt Konok Péter történész, szélsőbaloldali megmondóember mondta az ATV Öt című műsorában a kegyelmi ügy kapcsán. Tavaly pedig az SZDSZ egykori parlamenti képviselője és a Magyar Helsinki Bizottság alapítója, Kőszeg Ferenc a Partizánnak adott interjúban úgy fogalmazott a pedofilok esetében kerülni kell a nyilvános leleplezést és a felelősségre vonást. Az sem mellékes, hogy a baloldal nem támogatta 2021-ben a pedofilellenes törvényt.


A megoldás: nincs kegyelem

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön bejelentette: a kormány nevében benyújtott egy alkotmánymódosítást, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elítélt kegyelmet kaphasson.

Kialakult egy vita az elnöki kegyelem jogköréről, de itt nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet kell teremteni egy világos, egyértelmű döntéssel. Nekem is van öt gyermekem és hat unokám, ha valakik hozzányúlnának, akkor az első gondolatom, hogy félbe kell őket hasítani, vagy miszlikbe kell vágni, ezért egyértelmű helyzetet kell teremteni

– mondta a miniszterelnök az alkotmánymódosítás bejelentésekor.

Novák Katalin néhány napja egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom.” A kormányfő bejelentése után üdvözölte az alkotmánymódosítást, és jelezte, hogy alá fogja írni, miután az Országgyűlés megszavazza.

Borítókép: Kunhalmi Ágnes a Belügyminisztérium elé szervezett, Novák Katalin köztársasági elnök lemondásáért tartott demonstráción (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.