Csaknem kétmilliárd forint kártérítést kell fizetniük a hajótársaságoknak a Hableány-katasztrófa ügyében

A perben 78-an jelentettek be kárigényt összesen 4,3 milliárd forint értékben.

Forrás: Világgazdaság, HVG2024. 02. 28. 12:56
null
Budapest, 2023. május 30. A Dunai Vízirendészeti Rendõrkapitányság hajói a Hableány-hajószerencsétlenség helyszínén tartott megemlékezésen a Margit-híd pesti hídfõjének közelében 2023. május 30-án. A turistahajó 2019. május 29-én este a Margit híd közelében süllyedt el, miután ütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A baleset után hét dél-koreai állampolgárt sikerült kimenteni, huszonhét holttestet találtak meg. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 1,8 milliárd forintos követelést kapnak a halottak hozzátartozói, közölte a bíró Hableány kártérítési per ítélethirdetésén – írja a Világgazdaság a HVG tudósítása alapján. Az ítélethirdetéskor az indoklásban úgy fogalmazott: 

Emberi léptékkel ki nem fejezhető tragédia.

A nagy képet nézve egyébként a hozzátartozók anyagi követelése is elég komoly volt. A perben 78-an jelentettek be kárigényt, összesen 4,3 milliárd forint értékben, amelyből a bíró 1,825 milliárd forintos kártérítést tartott jogosnak és ítélt meg. A Viking Cruises AG-nek és a Panoráma Decknek a hatalmas összeget 15 napon belül kell megfizetnie. A megítélt összegek között jelentős különbségek vannak, ugyanis 

van, aki ötmilliót, míg más nyolcvanmillió forint körüli összeget fog kapni.

Az indoklásban továbbá azt fejtegette a bíró, hogy a Hableánynak valóban kitérési kötelezettsége lett volna a Viking Sigyn előtt, azonban úgy látja, ez sem alap a nagy hajónak arra, hogy úgy hajózzon, mintha nem lenne előtte egy kisebb hajó, és azt legázolja.

Arról is beszélt, hogy a Hableány hajózásra alkalmatlan állapotban indult el, ugyanis egy matrózzal kevesebb volt a fedélzeten. Emlékeztetnek arra is, hogy a Hableány-tragédia ügyében több per is indult, de első fokon kizárólag a Viking Sigyn kapitánya ellen zajló eljárás zárult le. Jurij C. ukrán kapitányt a bíróság öt és fél év fogházbüntetésre ítélte, amiért legázolta a Hableány sétahajót 2019. május 29-én.

 

Borítókép: A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói a Hableány-hajószerencsétlenség helyszínén tartott megemlékezésen a Margit híd pesti hídfőjének közelében 2023. május 30-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.