Ha nem tud aludni éjszaka, és beteg is volt az elmúlt fél évben, lehet, hogy komoly oka van

Van itt néhány javaslat is a megoldásra.

Forrás: Euronews2024. 02. 08. 12:05
Photo,Of,A,Young,Woman,Lying,In,Bed,At,Night,
2142343367 Fotó: Dragana Gordic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős mértékben ronthatja az alvásminőséget és növelheti az álmatlansághoz kapcsolódó tünetek előfordulását még az enyhe Covid–19-fertőzés is, legalábbis erre jutottak vietnámi kutatók – írja a Euronews

A vizsgálatba több mint ezer olyan embert vontak be, akiket az előző hat hónapban koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak, de nem kellett őket kórházban kezelni, és korábban nem szenvedtek álmatlanságban vagy pszichiátriai betegségben. Az eredmények szerint a résztvevők több mint háromnegyede tapasztalt álmatlanságot, amely a kutatók szerint magasabb, mint amit korábban a népesség körében regisztráltak.

Csaknem a negyedük súlyos álmatlanságról panaszkodott, míg a kontrollcsoport fele arról számolt be, hogy éjszaka gyakran ébred fel, egyharmaduknak pedig nehézséget okozott az elalvás, illetve úgy érezték, hogy romlott az alvásminőségük. 

Krónikus betegségekkel küzdő vagy depressziós embereknél szignifikánsan magasabb volt az álmatlanság aránya. A tanulmány vezető szerzője, Huong T X Hoang egyszerű javaslatokat is tett az alvásminőség javítása érdekében, ilyen például a lefekvés előtti meleg zuhany, a telefonhasználat korlátozása esténként, a rendszeres testmozgás és a késő esti koffeinfogyasztás kerülése.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.