Hosszúra nyúlik Vig Mór bűnlajstroma: sikkasztott, verőlegényeket bérelt fel és tízmilliókat lopott el

Több sötét ügye is volt már a hídpénzbotrány főszereplőjének.

2024. 02. 07. 12:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden állt bíróság elé Vig Mór, a hídpénzbotrány egyik kulcsfigurája, akit megközelítőleg negyven rendbeli csalással vádolnak – emlékeztetett az Origó. A Lánchíd felújítása körüli botrányban is érintett, praxisától korábban eltiltott ügyvédnek ebben a konkrét ügyében már tavaly februárban döntés született, ezt viszont a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte, arra hivatkozva, hogy a sértettek tekintetében a polgári jogi igényről nem döntött az elsőfokú bíróság, amit pótolni kell. Így Vig Mór ügye visszakerült első fokra, ahol kedden a vádirattal egyezően ismételten elismerte bűnösségét, határozatot egyelőre nem hirdettek.

A portálon felidézték, hogy a bűncselekményeket nem egyedül követte el az Amnesty International Magyarország vezetőjének testvére, volt két bűntársa is, egyikük ráadásul büntetett előéletű és jelenleg is szökésben van. A jelenlegi ismeretek szerint ők hárman követték el a súlyos bűntetteket. Még 2018 szeptemberében kezdték a kétes ügyleteket, onnantól számítva Víg és két barátja 32 sértettet tévesztettek és károsítottak meg, valamint további nyolc személyt is megpróbáltak átverni.

A bírósági ügy abba is betekintést engedett, hogy pontosan miként zajlott a Soros-hálózathoz és egyre inkább úgy tűnik, hogy a magyar baloldalhoz is ezer szálon kötődő Vig Mór üzlete. M. Márk, Vig egyik barátja jogosulatlanul megszerezte egy érmeárusító cég vevői adatbázisát, majd álnéven kezdte el felhívni a vevőket, akiket azzal hitegetett, hogy egy nem létező külföldi befektető érmegyűjteményt kíván vásárolni, több tízmillió forintért. Ezzel a módszerrel összességében hetvenmillió forintot csaltak ki gyanútlan emberektől. Az összegek egy jelentős részét Vig Mór ügyvédi letéti számlájára utalták.

Vig Mór legismertebb ügye azonban az illegális számlagyár, amely hatalmas lavinát indított el. 

Rengeteg készpénzt talált a NAV

Tavaly novemberben a NAV razziát tartott és több száz milliós számlagyár működtetésének gyanújával csapott le Vig Mórra, és számos bűntársára, akiket többek között különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással gyanúsítottak meg. A razzia során a NAV dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt, valamint nem kis mennyiségben készpénzt foglaltak le.

Budapest baloldali városvezetése ott kapcsolódik a történetbe, hogy kiderült, a Lánchíd-felújítás kivitelezését végző A-Híd Zrt. 2020 novembere és 2022 júliusa között 1,4 milliárd forintot utalhatott a praxisától eltiltott, számlagyáras botrányba belebukó, több súlyos bűncselekményben is érintett jogász, Vig Mór cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. 

Az ügyben egyébként már a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is vizsgálódik, hiszen egyre erősebb a gyanú, hogy a Lánchíd felújítási munkálataival összefüggésben olyan bűncselekmények is felmerülhettek, mint a vesztegetés, a sikkasztás, valamint a hűtlen kezelés. Hiába érkeztek hatalmas összegek a Sunstrike-hoz, így is sok mindenkinek tartoztak.

Vig Mór nem csak a számlákkal ügyeskedik, azzal is meggyanúsították, hogy megverette felesége volt párját, igaz, az eljárást végül bizonyítékok hiányában megszüntették. Ennek az ügynek viszont még nincs vége, mivel a sértett pótmagánvádat nyújtott be, ezt a bíróság elfogadta, így ez a súlyos testi sértés kísérlete miatt indult eljárás a Budai Központi Kerületi Bíróságon (BKKB) még folyamatban van.

Ügyvédi praxisától már jóval korábban eltiltották

Vig Mórt egyébként korábban már eltiltották ügyvédi praxisától. A szál egészen 2016-ig vezet vissza, amikor is a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon eljárás indult szexuális erőszak és más bűncselekmények miatt egy férfi ellen, akinek védelmét Vig Mór látta el, aki a kihallgatás után ajánlatot tett a nemi erőszak áldozatának és az ügyben tanúként szereplő barátjának, hogy fizet nekik 400 ezer forintot, amennyiben a nő visszavonja a terhelő vallomást, és azt állítja a hatóságoknak, hogy önként ment bele a szexuális együttlétbe.

Vig Mórt a Kúria 2022-ben mondta ki bűnösnek és öt évre eltiltották az ügyvédi foglalkozstól, továbbá egy év börtönbüntetésre ítélték, aminek a végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették.

A nyilvános cégadatok szerint Vig Mórnak összesen másfél tucatnyi cégben volt, vagy van jelenleg is érdekeltsége. Az egyik ilyen cég, a Büro Cégkezelő Kft. különösen is érdekes, hiszen a II. kerületi Keleti Károly utca egyik földszinti üzlethelyiségébe van bejegyezve. Éppen ide jegyeztek be több olyan céget is, amelyek Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc bizalmi emberének, Dessewffy Tibornak az érdekeltségébe tartoznak. Ezek közül az egyik a DatAdat csoport egyik leányvállalata.

Borítókép: Eljárás Vig Mórral szemben (Forrás: YouTube)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.