Ifj. Lomnici Zoltán az államfőjelöltről: Nem rendelkezik pártkötődéssel, komoly jogászi életútja van

Az alkotmányjogász szerint Sulyok Tamás szakmai tapasztalatait jól tudja majd hasznosítani államfőként is.

2024. 02. 22. 19:37
LOMNICI Zoltán
Budapest, 2021. június 11. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, CÖF- CÖKA szóvivõje a Szellemi Honvédõ díjak átadásán az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2021. június 11-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köztársasági elnök az alaptörvény betűje és szellemisége alapján kifejezi a nemzet egységét és őrködik az államszervezet demokratikus egysége felett – szögezte le a Magyar Nemzetnek Ifj. Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász szerint ez elsősorban nem is feltétlenül tisztán politikai, hanem szuverenitásvédelmi kérdés, amelyben éppen ezért bizonyos kérdések mentén összparlamenti konszenzus is kialakulhatna.

Szavai szerint mivel a nemzet egysége nem értelmezhető a külhoni magyarság iránti, alaptörvényben rögzített felelősségvállalás nélkül, ezért

amíg a baloldal, különösen Gyurcsány Ferenc nem kér bocsánatot a 2004-es  szégyenteljes népszavazás kapcsán tanúsított szerepvállalása miatt, nincs morális alapjuk arra, hogy a nemzet egységének kérdését, akár csak a szájukra vegyék.

Emlékeztetett: a Fidesz frakcióvezetője egyértelművé tette, hogy mi volt a fő szempont Sulyok Tamás jelölése kapcsán. Kocsis Mátét idézve elmondta, hogy a jelölés az alkalmasságról szól, illetve hogy az irányadó szabályok szerint a szövetségük elnöke, Orbán Viktor kormányfő által javasolt személy a kormánypártok szerint a jelenlegi helyzetben az, aki a leginkább ki tudja fejezni a nemzeti egységet. 

Nem rendelkezik pártkötődéssel, és egy komoly, jogászi életutat bejárt, nagy tekintélyű ember a jelöltjük. 

A magyar emberek számára ezeknek meggyőző érveknek kell lenniük – jegyezte meg. Ifj. Lomnici Zoltán szerint a kormánypártok államfőjelöltje jól meg fogja állni a helyét a nemzetközi térben is. Felidézte: Sulyok Tamást az Országgyűlés 2014. szeptember 27-i hatállyal választotta az Alkotmánybíróság tagjává, azóta először elnökhelyettese majd, 2016 óta a taláros testület elnöke. 

Mindezek alapján kijelenthető, hogy – a Fidesz frakcióvezetője szerint is nagy presztízsűnek számító – bírói testület első embereként szerzett tapasztalatait a jelöltnek minden bizonnyal lesz lehetősége kamatoztatni köztársasági elnökként is

– mutatott rá Lomnici Zoltán.

Borítókép: Ifj. Lomnici Zoltán (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.