Lemondásra szólította fel Balog Zoltánt a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

Szavai szerint bízik abban, hogy a Református Egyház egységét szem előtt tartva, egyeztetve az elnökségi tanács tagjaival, ezt hajlandó lesz megtenni.

2024. 02. 14. 19:21
FEKETE Károly
Debrecen, 2024. január 9. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke beszédet mond a Debrecen a szabadság õrvárosa címmel rendezett emlékülésen a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában 2024. január 9-én. Kossuth Lajos nevezte el a szabadság õrvárosának Debrecent az 184849-es szabadságharc idején, amikor néhány hónapig, 1849 januárjától júniusáig innen irányította az országot a kormány. Itt foglalták írásba a Habsburg-ház trónfosztását és az ország szuverenitását is rögzítõ magyar Függetlenségi nyilatkozatot. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ma újra beszéltem Balog püspök úrral, hogy mondjon le a zsinati elnöki tisztéről” – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. 

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Balog Zoltánnak bizalmat szavazott a Magyarországi Református Egyház zsinata a titkos voksoláson, a zsinat 86 százaléka támogatta a püspököt, aki így maradt pozíciójában.

Fekete Károly, aki a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi alelnöke is, a keddi ülésen a kialakult helyzetre való tekintettel, teológiai alapú érveléssel megkérte Balog Zoltánt, hogy gondolja át lemondását. Szavai szerint bízik abban, hogy a református egyház egységét szem előtt tartva, egyeztetve az elnökségi tanács tagjaival, ezt hajlandó lesz megtenni. 

Döntésének meghozataláig legyünk türelemmel, kérem ezért minden egyháztagunk és minden szolgatársam mértéktartását. 

– hangsúlyozta. Mint fogalmazott, előttünk van a böjt első vasárnapja, amikor református gyülekezeteinkben úrvacsorai közösséggel kezdjük a húsvéti ünnepekre való felkészülést. „Adja Isten, hogy a böjti időszak elősegítse személyes és közegyházi önvizsgálatunkat” – írta.

Borítókép: Fekete Károly (Fotó: MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.